épületek

Bambuszépítészet Panyaden-ben 1.

Nemzetközi iskola


iStvan | 2021.03.14

A thaiföldi Panyaden Nemzetközi Iskola az akadémiai kiválóságot és a természettel való közelséget azonosítja legfontosabb védjegyeiként.

A bevezetőben vázolt elveket követve a Chiangmai Life Architects (CLA) tervezőiroda több új épület tervezését vállalta az iskola számára, amely a természetes építőanyagokat kortárs dizájnnal és modern mérnöki tudománnyal integrálja, illetve a legmodernebb oktatási eszközöket kombinálja a természetes anyagokkal.

Az új épületcsoportból most bemutatandó szerves épület tudományos laboratóriumot tartalmaz. A CLA a projektben előre meghatározott természetes anyagokat használt fel, beleértve a bambusz szerkezetet, a döngölt földet és a vályogtéglákat organikus formában kivitelezve. Ez a konglomerátum segít az új épületek környezetükhöz való integrálásában, miközben minimális szén-dioxid-kibocsátást eredményeznek.

Az új tudományos központ 3 laboratóriumi helyiségből áll, a kémia, a fizika és a biológia számára, amelyek olyan korszerű berendezésekkel vannak felszerelve, mint a füstgázelszívók, friss levegő rendszer és sürgősségi zuhanyok. A központi terület a gáz és az összes laboratóriumi anyag ellátására, tárolására szolgál. Az épület földfalaival és bambuszszerkezetével feltűnő kontrasztot mutat az élvonalbeli technológiákkal (mint pl. a 3D nyomtatott házak). Az épület alaprajzilag "L" alakot ölt, amely felülről szív formaként jelenik meg a bambusztető térbeli vonalvezetése miatt.

A  tervezők megbízója a Panyaden International School számára éppoly fontos a diákok személyes fejlődése az értékalapú tananyag által, mint a tudományokban való elmélyülés az IB World School akkreditációja révén.

A tudományos épület mellett található egy új zenei központ, melyet sorozatom következő elemeként fogok bemutatni.

A Chiangmai Life Architects mottója:

Ahogy a leírásból is kederül a CLA az öko és fenntartható építészetre összpontosít, organikus tervezéssel, integrálva a természetes anyagokat a 21. századi mérnöki tudással.

Ahogy ők fogalmaznak:

"A filozófiánk középpontja: a természetes anyagok összekapcsolása a modern mérnöki tudományokkal, a természetes anyagok és a modern anyagok kombinálása, a hagyományos megközelítések és a modernség kombinálása, beltér és kültér összekapcsolása, a kirekesztettség érzésének elkerülése.

A bambusz és az agyag/föld az az anyagunk, amelyet választottunk, hogy elérjük azt a célt, hogy olyan összekötő bioklimatikus tereket hozzunk létre otthoni, közösségi, iskolai vagy szabadidős használatra, amelyek szolidárisan illeszkednek természetes környezetükhöz.

A cél a belső békét elősegítő terek létrehozása, amelyek boldogságot sugároznak, ahogyan az emberek arcán látható a mosoly, amikor meglátják és megérintik az épületeinket."

A modern bambusz- és földépítészet hozzájárul az építészet és az emberi életmód szoros összekapcsolásához.

A bambuszszerkezetek, agyag és döngölt föld felhasználása, termikus tömeg kialakítása, a természetes szellőzés mind a trópusi éghajlatnak megfelelő gyönyörű épületek létrehozásának az alapja, függetlenül a funkcióktól.

Forrás: Chiangmai Life Architects

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások