épületek Brazília Beton homlokzat

Áthangolva

A klasszikustól eltérő tájolás


iStvan | 2021.06.14

A bemutatkozó képet látván gondolhatnánk, hogy bontás közbeni állapotról, vagy befejezetlen alkotásról van szó, vagy azt is, hogy az építész elfelejtett az épületre nyílászárót tervezni az utca felé.

Pedig nem így van, teljes egészében elkészült épületet (Casa da Figueira) látunk, és az utca felé is csak a homlokzati burkolatból felsejlő garázskaput találhatjuk egyetlen nyílászáróként.

Az érkező vendég vagy kíváncsi szemlélő számára az utcai nézet hatalmas betontömbös sivárságát felváltja az udvar pezsgően derűs, egyben intim világa.

A maga természetességében megkövülten álló ​​fügefa szerves természetessége ellentétben áll a homlokzat betontömbjének épített merevségével. A fügefa gyökerekeit teljes egészében megőrizték, az épület alapjait eltolták a fától.

A szintenkénti funkcióséma klasszikusnak mondható. A földszinten a nappali zóna terei, az emeleten a hálószobák helyezkednek el.

A formai kialakításból eredeztethető, antiszociálisnak tűnő elszigetelődésnek megvan a praktikus oka. A zárt Déli (!) homlokzat megvédi a házat a dél felől fújó széltől. A földszinten corten acél- és üvegszerkezetből készült hosszan elnyújtott tömeg vetíti a nappali zóna tereit a víz felé és széles látképet nyújt az épület belső tereiből kitekintőknek. Így az Északi (!) üveghomlokzat – kilátással a Porto Alegre látképére – a szolár nyereség mellett a víz látványát is integrálja a lakóterekbe. 

A déli „minuano” szelet, amelyet általában az alacsony hőmérséklet okoz, az elülső homlokzat taszítja, növelve a termikus komfortot. Az északi szél viszont enyhe, és szellőzteti a ház belső tereit. A zenit kéményhatással jár, forró levegőt von ki a házból, és csökkenti a hőamplitúdót. A lapostetőre telepített fotovoltaikus panelek a napenergiát felhasználva szolgáltatják az áramot a ház számára. A ciszterna csapadékvizet fogad és ellátja a kert öntözőrendszerét.

Összegezve a koncepciót, az utcára néző homlokzat blokkként szolgál a déli széltől, a kilátás viszont az ellenkező irányba, északra néz, maximalizálva a vízzel való érintkezést, az energiahatékonyságot és a magánélet védelmét.

A főtömegtől keletre a főépületet kiszolgáló, szabadidő funkciós, egyteres közösségi helyiséget magába foglaló kis „melléképület” készült. A teraszra tapasztott fekete medence vize tükrözi az épületet. Belsőépítészetileg a betonkubus szögletességét apró ívekkel oldják fel mind a főbejáratok környezetében, mind a kis különálló WC-sziget súlypontba helyezésével (az OTÉK arrafelé nem szempont...). 

A Casa da Figueira elnyerte az AsBEA 2018 díjat.

Tervezői épületbemutató videó

Projektinformáció

  • Tervező: Stemmer Rodrigues építésziroda (Roberto és Ingrid Stemmer)
  • Helyszín: Brazília / Eldorado do Sul
  • Év: 2017
  • Terület: 726 m²
  • Telek: 1.540 m²
  • Fotók: Marcelo Donadussi

Forrás: Stemmer Rodrigues építésziroda

Az írásom tárgyával kívánok minden kedve olvasónknak kellemes felüdülést a nyári forróságban!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások