épületek Oroszország Csőépítészet

Igényes csöveseknek

Ne legyen csőlátásod, légy nyitott, befogadó


iStvan | 2021.08.18

Szergej Kuznyecov dizájner, moszkvai főépítész a KROST-tal alkotott meg egy olyan csőszerű lakóépületet, amely külső burkolata fantasztikusan visszatükrözi a környezetét, ezáltal rejtőzködik a tájban.

Számos csőszerű lakóalkalmatosságot bemutattunk már, álljon itt egy orosz példa is. A rozsdamentes acél burkolatú miniházat az Archstoyanie fesztiválon mutatták be. Minden igényt kielégítő funkcionális kialakításának köszönhetően mosdó, konyha, nappali, hálórész és egy kis erkély is helyet kapott benne, igaz, mindezek egy elnyújtott "csőalaprajzra" intergálva.

Szergej Kuznyecov projektje olyan sürgető kérdéseket érint, mint a minőség és az innováció az építészetben. Oroszországban nagyon magas szinten lehet tervezni és építeni, és az új létesítmény ezt egyértelműen bizonyítja. A KROST vezette szakembergárda segített életre kelteni a szerző ötletét.

„Nikola-Lenivets olyan hely, ahol a természet, a művészet és a tehetség igazi varázslatot teremt. Hálás vagyok az Archstoyanie kurátorainak, hogy részesévé válhattam ennek a hihetetlenül izgalmas folyamatnak. Érdekesnek volt nyilatkozni arról, hogy mit jelent a mai orosz építészetben a tökéletesség, és megmutatni, hogy hazánkban nagy mennyiségben lehet minőségi dolgokat alkotni. Így született meg az "Orosz Quintessential" projekt, és a kollégáim pontosan abban a formában segítettek megvalósítani, ahogy én elgondoltam. Remélem, hogy ez a történet valamilyen folytatást kap, és releváns lesz a jövő generációi számára ” – mondja Szergej Kuznyecov építész.

A ház 3,5 méter átmérőjű és 12 méter hosszú, enyhén lejtő terepre helyezték. A magasságkülönbség miatt a szerkezet szó szerint "lóg" a levegőben. Ennek létrehozásához összetett mérnöki, hajóépítési technikákat alkalmaztak. Az épület vázát támasztó bordákból alakították ki, mint egy hajótestet, s ami a lenyűgöző, hogy a körülbelül 12 tonnás tömeget hat csavar tartja egyensúlyban.

A KROST főigazgatója szerint a hajógyártás módszerei segítettek a szerző eredeti elképzelését életre kelteni. „A fémváz alapját keresztirányú keretek alkotják – teherhordó bordák, amelyek egymáshoz képest 500 mm -es távolságban vannak elhelyezve, és visszahúzók (vízszintes vezetők) segítségével vannak összekötve. A pavilon belsejében található poliuretán habszigetelés egész évben kellemes hőmérsékletet tart fenn. A projekt jó példa arra, amikor egy merész és eredeti ötletet egy modern ipari és technológiai komplexum lehetőségeinek kiaknázásával valósítanak meg.

Felhasznált anyagok

  • Homlokzatburkolat: 4 mm vastagságú polírozott rozsdamentes acél
  • Külső nyílászáró: Ívesen záródó, alumínium profilú, 2 rétegű portál, profilbevonat színe: RAL9004 matt
  • Belső bútorok: Rétegelt lemez, egyedi gyártásúak.

Projekt éve: 2021

Projekt elhelyezkedése: Nikola-Lenivets Művészeti Park, Kaluga régió (Oroszország)

Fotó: Ilja Ivanov

Forrás: Archello

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások