kiállítás

Hihetetlen projektek, őrült ötletek – Junya Ishigami kiállításán jártunk Párizsban

A (még) meg nem valósult házak


Csépé
Azt hiszem, aki hallotta Junya Ishigamit előadni, nem felejti el – és nem az előadásmód, hanem az elvarázsolt projektek miatt. 9,5 m méter hosszú, 3 milliméter (!) vastag lapú asztalára azt hiszem, mindig emlékezni fogok. Pedig azóta sok extrém alkotással bővült az életmű, amit szeptember 9-ig Párizsban lehet megtekinteni.

A kiállítás a Fondation Cartierben látható – és már az is meglepő, hogy a nagy érdeklődés miatt az eredetileg március 30-tól június 10-ig tartó kiállítást meg kellett hosszabbítani. Így is sorállások alakulnak ki hétvégén.

Az előadás címe: Az építészet felszabadítása (Freeing Architecture). Ishigami erről így vall: "Szabadon akarok gondolkodni az építészetről; Az építészetről való felfogásomat olyan rugalmasra, szélesre és átfogóra tágítani az építészetről vallott felgogásomat, amennyire lehet, túl az építészetet alkotó sztereotípiákon."

Ishigaminak mindig is érdekesek voltak a meg nem valósult munkái is – hiszen például a 3x7 méteres (!) telekre szabadonállóan elhelyezett ház ötlete már tényleg olyan őrült, hogy nem fenyegeti a megvalósulás veszélye. Úgyhogy most lássuk ezeket!

Kápolna a völgyben
A Kápolna a völgyben projekt egy ökumenikus kis templom terve Shandongban, Kínában. A 20 méter mély szurdokvölgyben 45 méter magas falú kápolna áll. Illetve nem az a helyes kifejezés, hogy fala van a kápolnának, hanem a fal maga a kápolna. A 22-180 cm vastag betonfalak közötti tér egy helyen mindössze 130 centiméterre szűkül, ezen keresztül jutunk a kiszélesedő templomtérbe. Az építménynek se teteje, se ajtaja, csak egy fal.
Megbízó: Shandong Rizhao Bailuwan Város
Építész: Junya Ishigami, Zenan Li, Cing Lu, Taeka Abe, Akira Uchimura, Kei Sato
Társtervező: CCDI Group
Statika: Jun Sato
Alapterület: 132 nm
Tervezés: 2016

Idősek otthona, Tohoku
Demenseknek tervezett idősek otthonát Ishigami olyan módon, hogy Japán-szerte lebontásra ítélt régi faházakat vásárol fel, és szállít el szétbontás nélkül (ez az úgynevezett hikiya eljárás). Így a házak egészen különbözőek lesznek, és az időseknek könnyű őket megkülönböztetni.A lakóterek ugyanakkor azonos méretűek, ezek nagyságát a tatami mérete határozza meg.
Építész: Junya Ishigami, Yuichi Uehara, Takashi Matsuda, Akihiro Yamaya
Statika: Jun Sato
Alapterület: 560 nm
Tervezés: 2012

A Béke Háza
Egy dán civilszervezetáltal kiírt pályázatra Ishigami a kért sziget helyett egy meditatív teret alkotott, melynek az alja a tenger, a teteje a mesterséges (betonból készülő) felhő.A helyszín Nordhavn, Koppenhágától északra.
Építész: Junya Ishigami, Wataru Shinji, Tei Shuma, Taeko Abe, Takashi Matsuda, Eiko Tomura
Építtető: HOPE Alapítvány
Társtervező: Svendborg Architects
Statika: Jun Sato
Környezetmérnök: Transsolar, Klima Engineering
Alapterület: 3000 nm
Tervezés: 2014

Az elkészült épületeket külön cikkekben mutatjuk be.

A szerző legújabb cikkei:
Sétányra építve – Junya Ishigami testetlen épülete
Ahogy a kínaiak látják Hudec Lászlót és Magyarországot, festményekben
Füleky Zsolt marad a helyettes államtitkár – a MÉSZ közgyűléséről jelentjük
Ideje az építésnek – kiállítás a határon túli műemlékek helyreállításáról
Ismerős Brick-díjasok: Tony Fretton és Naus Sándor
Magyar építészek a világ élvonalában versenyeznek
Ybl reloaded: most lett komplett a dunaparti együttes
Ben van Berkel (UNStudio) tervezheti Budapest új hídját!
Ledőlt a Tadzs Mahal két minaretje
Mivel kápráztassuk el tetőtérbeépítésen gondolkodó ügyfeleinket?
Bemutatták a MOME Műterem- és Médiaházat
Kitüntetést kapott Dr. Vámossy FerencKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)