donkanyar | 2015.01.30
A százlakásos passzívházat Nagy Csaba Ybl-díjas építész tervezte. Magyarországon jelenleg húsz minősített passzívház van, ám olyan méretű, léptékű, mint a Jász utcai, egy sincsen.

Tavaly novemberben beköltözhettek az első lakók a Jász utcai passzívházba. A házban száz bérlakás található, ezek negyven százaléka talált már bérlőre, de január végéig lehet még pályázni az üresen álló lakásokra.

Az épületet Nagy Csaba Ybl-díjas építész tervezte. Magyarországon jelenleg húsz minősített passzívház van, ám olyan méretű, léptékű, mint a Jász utcai, egy sincsen. A beruházást teljes egészében az önkormányzat finanszírozta. 2002 óta 490 lakást épített az önkormányzat, jelenleg mintegy hatszáz bérlakása van a kerületnek – mondta el Tóth József polgármester a passzívház bemutatóján.

Az épület akadálymentes, állandó – ott lakó – gondnokkal rendelkezik. Az épülethez elő-és oldalkertek, valamint közösségi zöldfelület is tartozik. A lakók a beköltözés előtt oktatáson vesznek részt, hogy megtanulják, hogyan lehet megfelelően használni az épületet.

A passzívháznak 84 százalékkal kevesebb az energiafelhasználása, mint egy átlagos háznak, így alacsony a fenntartási költsége a lakásoknak. Havonta a fűtés átlagosan 2336 forint, a melegvíz pedig 1070 forint köbméterenként. A lakások bérlési díja bruttó 1101 forint/négyzetméter.

Háromféle lakás közül lehet választani:

29 darab 60 négyzetméteres, nappaliból, két félszobából és erkélyből álló lakás,
40 darab 48 négyzetméteres, nappaliból, egy félszobából és erkélyből álló lakás,
31 darab 41 négyzetméteres, nappaliból és erkélyből álló garzon lakás található a házban.
 

Nagy Csaba előadása itt meghallgatható (Prezi formátum) - a felvétel a 2014-es Öko-logikus Építészet konferencián készült

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások