exkluzív épületek Breuer Marcel breuer marcell modern építészet

Breuer Marcell – Lehman Főiskola, New York

Az első Breuer-épületfotózásom


MezősiÁgnes | 2023.04.24

A Lehman Főiskola kampusza több különböző stílusú épületből áll, köztük két, Breuer Marcell által tervezett épület is található, amit Robert F. Gatje és Eduardo Catalano társtervezőkkel együttműködve álmodtak meg.

Manhattan nyüzsgő központjából indulunk tömött metróval a külvárosi és kevésbé nyüzsgő Bronx felé. Az öltönyösöket fokozatosan váltják a lazábban öltözött latinok, zenélnek és táncolnak a metrókocsikban, majd Bronxba érve gyorsan szedjük a lábunkat a főiskola kampuszához, ami egyébként csak néhány percre van a metrómegállótól. 

A kampusz sok épülete közül kettőt tervezett Breuer. Az egyik a Shuster Hall épülete, amit eredetileg tantermekhez és irodákhoz használtak, egy háromemeletes téglalap alakú blokk, amelyet sima mészkő borít. A keleti és déli homlokzatokon átnyúlóm nyílt terrakotta rács széles vízszintes sávjai eltakarják a mögötte lévő ablakokat, és megvédik őket a közvetlen napfénytől. Ez egyébként ebben a formában a madarak kedvenc fészekrakó helye lett, így vékony dróthálóval vonták körbe. A másik két homlokzatot keskeny, keret nélküli ablakok tarkítják szakaszosan sorba rendezve, hogy hangsúlyozzák a fal síkját. A Shuster Hall középpontjában egy kívülről nem látható kis, négyzet alakú udvar található, amely fényt enged a belső szobákba.

A mellette lévő épület egy keskenyebb, kétszintes művészeti létesítmény, a Fine Art Building, galériával és stúdiókkal, amely 1960-ban a főiskola új könyvtára volt. Breuer a téglatest alakú épületet átlátszó üvegből tervezte és belülről függönyökkel látta el, így az olvasótermeket fény árasztja el. A belsejét egy eddig általam azóta sem látott szerkezet teszi érdekessé, amely olyan, mint egy fatörzs, amiből ágak nyúlnak szerteszét, ezek tartják a belső erkélyt, függőfolyosót. Sajnos a főiskola belülről nem engedélyezte a fotózást.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások