hír exkluzív cikk buildecon euroconstruct európa építési piaca magyar építési piac

Európa építési piacának alakulása 2024-ig

92. Euroconstruct konferencia összefoglaló


buildecon | 2021.11.19

A 92. Euroconstruct hibrid konferenciát Cresme, a szervezet olasz partnere tartotta. A konferencián bemutatásra került az új 2024-ig tartó előrejelzés. A Buildecon szerint a magyar építési piac pozitív növekedési ütemre számíthat 2024-ig.

Az Euroconstruct területén a teljes építési teljesítmény várhatóan 4,7%-kal csökkent 2020-ban, mely mérsékeltebb  csökkenés a fél évvel ezelőtt előrejelzettnél. A 2021-re vonatkozó becslés és az új rövid távú előrejelzés is javult, bár középtávon lassul majd. 

Az Euroconstruct teljes építési piacának alakulása 

Az összehangolt nemzetközi fellendülés, az infrastruktúra mint klasszikus fiskális politika, az épületek felújítására és korszerűsítésére irányuló nagyvonalú ösztönző intézkedések mind támogatják a pozitív kilátásokat. Az általános gazdasági fellendülés és az összes Euroconstruct országban növekvő bizalmi index is kedvező az építőipar számára. 

Az építési teljesítmény 2021-es szintjét 1740 millió euróra becslik az Euroconstruct kutatói, mely a kemény tavalyi év után jelentős, 5,6%-os növekedést jelent. Országos szinten viszont nagyon változó a helyzet. Hét ország már átlépte a válság előtti szintet, hat ország idei építési piaci kapacitása lapos a 2019-es szinthez képest. A fennmaradó hat országban a rés továbbra is negatív, és van egy nagy ország melynek 10%-os lemaradást kell behoznia a válság előtti szinthez képest.

Az új rövid távú kilátások szerint jövőre élénk növekedés (+3,6%), a következő kétéves időszakban pedig legfeljebb 1,5%-os bővülés várható az Euroconstruct országokban. Van viszont néhány aggodalomra okot adó kínálati oldali tényező mely befolyásolhatja az általános pozitív forgatókönyvet. Ilyenek például az alapanyagárak, a munkaerőhiány és az állami támogatás iránya.

Országszinten az előrejelzési horizonton Írország, Spanyolország, Magyarország és az Egyesült Királyság a listavezető, erőteljes, 4% feletti növekedéssel. Ugyanakkor Németországban és Svájcban lapos trend várható, míg Finnországban és Svédországban az építési teljesítmény várhatóan csökkenni fog.

Az alszektorok 2024-ig az Euroconstruct területen

Előreláthatólag valamennyi nem-lakásépítési szegmens viszonylag jobb teljesítményt fog mutatni a közeljövőben, míg a lakásépítési piac mérsékeltebb növekedést könyvelhet majd el. A mélyépítésre évi 3% körüli növekedési ütemet becsülnek az Euroconstruct kutatói. Ez nem sokkal marad el a nem-lakásépítési alszektorra várható átlagos 2,5%-os bővüléstől 2022-2024 között. A legnagyobb európai építési alpiac, a lakásépítés esetében lassulás várható (+1,6%).

Magyar építési piac 2024-ig: a Buildecon előrejelzése

Az Euroconstruct magyarországi tagja, a Buildecon becslése szerint Magyarország építési teljesítménye jelentős növekedést könyvelhet majd el 2024-ig (2022-2023-ban körülbelül 7%, 2024-ben körülbelül 3%).

A 19 Euroconstruct ország közül Magyarországon várható a legmagasabb éves építési költségnövekedés idén. Valójában 2018 óta hazánk vezeti a listát az építési költségek növekedése szempontjából az Euroconstruct övezetben.

Forrás: 92. EUROCONSTRUCT Konferencia, Verona

Magyar szöveg: Falucskai Eszter, Buildecon
Elérhetőség: info@buildecon.com

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások