Födelmesi Tamás | 2013.11.26
Kimondottan egyetemisták számára készült az alacsony energiájú sportcsarnok; nem alkalmas nagyszámú nézőközönség befogadására, mégis említésre méltó.

A három sportpályát nem egymástól függetlenül, külön épületben, termekben helyezte el az építész, hanem egy hatalmas nyitott, tágas térben. Mégis minden pályának megvan a maga saját kis öltözője, lelátója, galériája és bejárata. A csarnok tájolása északkeleti, ezáltal nem is melegszik fel olyan nagy mértékben, és a sportoláshoz szükséges természetes napfény is biztosított.

Az épület hővisszanyerős szellőzetéssel ellátott, emellett az egész tető cirka 1200 négyzetméter áramtermelő szolárrendszerrel fedett, amely 145 kW beépített teljesítménnyel rendelkezik.

Ritkán látunk ilyen nagyvonalú sportcsarnokot; a pályák mentén végighúzódó üvegsáv is új dolog, kicsit talán a "zöld" öltöző és a kommentátorállás is, ami meghökkentő.

A pályák elválasztása sem töri meg a tér nagyvonalúságát a transzparencia jóvoltából, a tér a fényeknek köszönhetően egységes, mégis külön válik.

Forrás+képek>>

Építészet: Savioz Fabrizzi Architectes
Elhelyezkedés : Visp, Svájc
Év: 2012
Fényképek: Thomas Jantscher

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások