pestimonika | 2012.03.22
A Kildare tartományban, a nyolcvanas években épült családi házat 2008-ban három alkalommal is elöntötte az árvíz, egy méter magasságban, amire korábban nem volt precedens. Az otthonát vesztett család a házat úgy akarta újjáépíteni, hogy az esetleges további árvizekkel szemben biztonságos legyen.
A földszinten mindenképpen változtatásokat kellett végrehajtani. A meglévő alapozást megtartották költségtakarékossági és környezeti szempontokból is. A padlószintet 1,2 méterrel megemelték. Eddig a szintig a meglévő falakat megtartották, az e fölötti részeket az új padló alatti feltöltésnél hasznosították újra. Az egyik épületszárnyban az eredeti padlószint maradt meg, hogy a tetőtér beépítéséhez is elég legyen a belmagasság.

Az új épület az ír földszintes családi háznak (bungalow) egy kortárs interpretációja. A három épülettömb között elhelyezkedő előtér kapcsolja össze a nappali-konyha-étkező és a hálószobák blokkjait. Ezeknek a középső részeire kéményszerű bevilágító elemek juttatják be a természetes fényt és egyben a természetes szellőzést is szolgálják.

Az eredeti házban egy hosszú, sötét folyosóról nyíltak a dobozszerű helyiségek. Az új alaprajzot a természetes fény és az alapterület bővítése motiválta. A külső nyílászárók keményfából készültek 2,25x1,5 méteres egységes modulméretben. A kétszintes hálóblokk közbenső födémét törtvonalú gerenda tartja, ez teszi lehetővé, hogy az alsó szinten is ugyanezek a nagyméretű ablakok elférjenek.


Építészek: Steven Connolly MRIAI, Alan Connolly BArch, Gráinne Daly BArch
Fotó: Paul Tierney
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások