Födelmesi Tamás | 2014.07.08
Az építész kettős érzelmet szeretett volna kiváltani az épülethez látogató emberekben: olyan projektet hozott létre, ami magában hordozza mind a város, mind a vidék jellegzetességeit.

A tervezés során elengedhetetlen volt a merev, megszokott városi tömegek játéka: a különböző magasságú tömegek sorolása. Ezekben a játékos tömegekben alakította ki az építész a lakófunkciókat, míg a társasházaknál elengedhetetlen tárolóhelyiségeket, garázsokat a föld alá rejtette.

Az épülettömegek ugrálásnak másik funkciója, hogy minden oldalról kilátás nyíljon az épületet körülvevő tájra – ennek érdekében ha egy épületszárny a magasba tör, akkor az azzal szembeni szárny alacsonyabb.

Az épületszárnyak közt a városi rohanó, zajos élettől elzárt belső világ alakult ki. Ez a tér közösségépítő szerepet is ellát: az itt élő emberek az udvaron találkozhatnak egymással, megállhatnak beszélgetni, akárcsak a falvakban, így az építész a vidéki élet szépségeit nemcsak megjelenésében hozta vissza a városba.

A kettősség – városias és vidékies – nemcsak az elrendezésben valósult meg, hanem a homlokzatképzésben is. A város felé az épület már-már ipari jellegű, komor, sötét acélhomlokzatot fordít, míg az udvar felé faburkolatos, áttetsző homlokzattal rendelkezik.

A képek magukért beszélnek.

Tervező iroda: Zigzag Arquitectura
Elhelyezkedés: Mieres, Spanyolország
Építészek: Bernardo Angelini, David Casino
Tervezés éve: 2010

Forrás + képek: www.archdaily.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások