droID | 2017.10.16
Már javában zajlik a Duna-Dráva Cement Kft. környezetvédelmi beruházása, amelynek célja a Váci Cementgyár jelenlegi alacsony porkibocsátásának további minimalizálása. A fejlesztésnek köszönhetően az üzembiztonság is növekedni fog, amely hozzájárul a fenntartható munkavégzéshez.

A közel 7 milliárd forint összértékű beruházás 2016-os elindulását követően több szakaszban folynak a fejlesztések. A modernizáció egyik fontos eleme a jelenlegi elektrofilteres kemenceszűrő cseréje egy hatékonyabb, zsákos filterre. A cél a jelenlegi alacsony porkibocsátási értékek további minimalizálása. Emellett a beruházásnak köszönhetően az alternatív tüzelőanyag felhasználás aránya várhatóan a duplájára fog nőni, amely számtalan környezeti előnnyel jár majd, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy a helyettesített fosszilis tüzelőanyagok – szén, petrolkoksz – kitermelésével és elégetésével nem terhelik tovább a környezetet.  Az alternatív tüzelőanyagok cementiparban történő hatékony felhasználásának egyik előnye, hogy az alkalmazott technológia rendkívül magas hőmérsékleten dolgozza fel a tüzelőanyagot, aminek eredményeképp a hulladék olyan egyszerű vegyületekké alakul, amit a bioszféra már hasznosítani tud.

A Váci Cementgyárban olyan ’hulladék’ anyagok hasznosíthatóak energetikailag, amelyeknek ismételt felhasználása vagy anyagában történő hasznosítása már nem lehetséges, de energiatartalma és kémiai összetétele lehetővé teszi az energiahordozóként való hasznosítását. A DDC cementgyáraiban már az 1990-es évek második felétől fokozatosan elkezdődött a tüzelőanyag helyettesítés, a klinkerégetésnél mára Beremenden 85%-ban, míg Vácott 30%-ban alkalmaznak alternatív tüzelőanyagokat.

A mostani beruházással a cél a jelenlegi arány további javítása a Váci Gyárban, hiszen a vállalat tevékenysége során mindenekelőtt a fenntarthatóságot tartja szem előtt. 2017 márciusában fejeződött be a beruházás első szakasza, amelynek keretében a két alsó hőcserélő ciklonfokozatot és füstgázvezetéket is cseréltek, illetve a klinkerhűtő is részleges modernizáción esett át, amelynek köszönhetően hatékonyabb hőenergia felhasználású berendezést hoztak létre. Ezt követően valósult meg az új kalcinátortorony alapozási munkálata, amellyel párhuzamosan épült meg a 32 méter magas bypass siló is. Az előbbi célja a tüzelőanyagokkal a tűztérbe jutott CI és alkáliák eltávolítása. Július végén kezdődött el a következő kivitelezési ciklus az IKN GmbH részéről, amikor is elkezdték az új kalcinátor acélszerkezetének építési munkálatait. Eközben megépült az új acél tartószerkezet, amelybe a tüzelőanyag kiégéséhez szükséges tartózkodási időt szolgáló új, az előzőnél hosszabb csőszakasz, a kalcinátor fog bekerülni.

Az alkalmazott technológia számtalan speciális elemet tartalmaz, mint például a kifejezetten erre a célra összeállított receptúra alapján kevert beton, amelyet a cölöpalapozás során használtak fel a betonacél mellett. Az alapozás során 1200 mm átmérőjű, 15 méter hosszú furatokat készítettek el, amely mellett további érdekesség, hogy a 4. hőcserélő torony elbontása során a régi szerkezet alapjául szolgáló és megmaradó cölöpalapokat is felhasználták.

A projekt súlyát tekintve a megfelelő előkészület nélkülözhetetlen volt a gördülékeny munkavégzéshez. Az előkészítő fázis során különös figyelmet fordítottak arra, hogy az építési fázisok között az átállásra elegendő idő álljon rendelkezésre. A bypass siló befejezése, valamint a következő építési fázis között az új siló körül a kamionok töltéséhez szükséges infrastruktúrát, az úthálózatot, a térvilágítást, valamint a csapadék elvezetést alakították ki a lehető leghatékonyabb módon.

A Duna-Dráva Cement Kft. dolgozói részéről is igen nagy odafigyelést igényelt minden munkafázis, hiszen egy látszólag aprónak tűnő feladat figyelmen kívül hagyása is jelentős problémát, időbeli csúszást, többletköltséget eredményezhetett volna.

Az időjárás viszontagságaival is meg kellett küzdeniük a dolgozóknak, ugyanis a januári volt az elmúlt 30 év egyik leghidegebb hónapja. Ebben az extrém hidegben bontottak el, majd építettek be több mint 500 tonna acélt és tűzállóanyagot, mindezt a hőcserélő torony 20–50 méter közötti magasságában. A feszített tempó mellett az időjárás, a havazás és a viharos szél is próbára tette a kivitelezőket. Az időjárás viszontagságai bizonyos időközönként leállást eredményeztek, hiszen az éjszakai erős mínuszok, szelek mellett nem folyhatott munkavégzés. A körülmények tekintetében a műszakok átszervezésére került sor a munkások biztonsága érdekében, hiszen nem csak a sérülést kellett elkerülni, hanem az elvégzett munkának is minőséginek kellett lennie.

A váci gyárban előállított cementtermékek gyártásközi és végtermék ellenőrzésen mennek keresztül, a felhasználásra kerülő alapanyagokat komponensenként, a félkész- és késztermékeket a gyártás különböző fázisaiban ellenőrzik. A jelenlegi magas termékminőséget a modernizálás, az elérhető legjobb technológia alkalmazása csak erősíteni fogja. A beruházásról további részleteket a Duna-Dráva Cement Kft. honlapján olvashat: www.duna-drava.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások