Ghile Gábor | 2013.11.14
Elkészült az Esterházy Etyeki Kúria Borászat új épülete és az idei szüretre már meg is nyitotta kapuit a látogatók előtt. A BORD Építész Stúdiónak köszönhetően egy újabb világszínvonalú borászati épülettel gazdagodott az ország.

A BORD Építész Stúdió fiatal lendületes és kreatív építészekből álló csapat. A 2006-ban alakult csapat vezető tervezője Bordás Péter. Hitvallása szerint „az egységben való lét határozza meg a koncepciót“. Több borászati épületet is terveztek.

Az Etyeki Kúria egy új, modern üzem és látogatóközpont megtervezésére adott megbízást a BORD Építész Stúdió számára, mely nemcsak jól illeszkedik a borvidék hangulatához, de az Etyeki Kúria jelképévé is válhat. A helyszín, az Öreghegy festői környezete , melynek jellegzetes, bájos hangulatát a szőlőültetvények között megbúvó kis présházak határozzák meg. Az építészeti koncepcióban ezért kiemelt szerepet kapott mind az ember alkotta mesterséges, mind a természetes környezethez való alkalmazkodás . Az új borászat a meglévő kis pinceépület és présház integrálásával, a jellemző léptéket egyedi értelmezésben tükrözi vissza. Az elterülő lapos tömeg és a felette játékosan sorolt kis magastetők izgalmas egységének köszönhetően az épület méretei ellenére nemcsak jól illeszkedik környezetébe, de kortás módon ragadja meg és emeli ki a hely hagyományait, értékeit.

A borászat bejáratát egy markáns fasor jelöli ki, mely keresztezi az Öreghegyet feltáró utat. Ez a fasor az Etyeki Kúria kapuja, melynek lábánál egy kis védett bejárati öböl fogadja a látogatókat. A látogatóközpont előtere, a vinotéka és a borkóstoló nyitott, fényes terei szervesen együtt élnek a kilátóterasszal és a domb szőlőültetvényeivel, melyek körbefonják az épületet.

Az épület külső tömegalakítása a belső terekben is megjelenik. A különböző magasságú és méretű, levegős és szűk terek ritmikus sorolása izgalmas térélményt nyújt . A nagy felületű üvegfalak, a hosszú résbevilágítók, az üvegfödémek, a nyitott oromfalak és az átgondolt térkapcsolatok összhangjának köszönhetően az egész épületet átjárja a fény. A közönség számára bejárható terekből egyszerre nyílik betekintés a szőlő fogadás és feldolgozás folyamatába, a palackozás terébe, és a pince mélyére is. A természetes fénnyel való játék eredménye, hogy a borászat szívében, az erjesztő terekben is érzékelhető az élethez elengedhetetlen fény melegsége.

Az épület nemcsak részletmegoldásaiban és anyaghasználatában igényes és példaértékű, de környezetére is tekintettel van, hiszen hűtése és fűtése megújuló energiaforrással, levegő hőszivattyús rendszerrel megoldott. Figyelembe véve a hely kulturális gyökereit, a tájkép értékeit és a magas funkcionális igényeket az Esterházy Etyeki Kúria új borászata tiszta szerkesztésű, átlátható, lendületes, mégis környezetébe simuló megjelenésével híven tükrözi a borászat hitvallását.





Generál tervező: BORD Építész Stúdió
Vezető építész tervező: Bordás Péter
Építész tervező kollégák: Benke Róbert, Bődi Imre, Holovits Annamária, Pém Ildikó, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás
Szerkezettervező: Fekete Szabolcs
Tájépítész tervező: Gardenworks Táj- és Kertépítész Iroda Kft., Kuhn András táj- és kertépítész mérnök
Fotó: Bujnovszky Tamás


Források:

http://tervlap.hu/cikk/show/id/1352
http://www.etyekikuria.com/hu/etyeki-kuria
BORD Építész Stúdió

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások