hír épületek tervek belsőépítészet belsőépítészet minimál modern Papp Dávid Béla progresszív

Európában először: SAMPLE CENTER tesztáruház

"példás" kialakítású "tesztáruház" 2011-ben


Ghile Gábor | 2011.12.15
A Király utcából nyíló Gozsdu udvarban nyílt meg Európa első "tesztáruháza". A kívülről rendkívül visszafogott homlokzat mögött egy nagyon letisztult, progresszív szellemiségű belsőépítészeti teret alkotott az építész.

Tervező: Papp Dávid Béla www.pdbd.hu
Terv/kiv: 2011

A mintegy 500m2-es, kétszintes üzletben egy újszerű módon próbálják a vásárlást élménnyé fokozni: a regisztrálás és az előzetes időpontfoglalás után ingyen kipróbálhatjuk a termékeket, akár haza is vihetjük, és fizetés helyett a véleményünket kell elküldenünk. Ennyit az újszerű módszerről, most lássuk az épületet!

A fenti szinten egy nagyon finom vonalvezetésű magasfényű pultot megkerülve juthatunk a számítógépes keresőhöz, majd a lépcső után a bemutatótérbe érkezünk: a tervező által meghagyott dongaíveket és látszóbeton pillér és falfelületeket leszámítva mindenütt hófehér padló, fal és mennyezet vár minket. A cég logójának színei (piros és antracit) következetesen jelennek meg épületdíszként is, de forgalomirányító funkcióval is szolgálnak. A polcokon az áruk szellősen vannak pakolva, így exkluzívnak tűnik akár a borotva is. Formatervezett székek, pamlagok várják a betérőket a kétórás turnus alatt.

A fehér puritánság áthat mindent, ezt jól kompenzálják az említett fekete-piros felületek, illetve fontosabb helyeken a színes lámpák. A "női" részlegen íves pultok, színházi sminkes-lámpák kényeztetik a hölgyeket vizuálisan - a technikai pultoknál pedig króm és rozsdamentes acél asztalok várják a tesztvásárlókat.

A fotózás alatt egyrészt elbűvölt a futurisztikus hangulat, másrészt félelmetes is a "szép új világ", hogy Huxley-t idézzem...

Egy biztos: Papp Dávid Béla többéves londoni tapasztalattal a háta mögött sikeresen konvertálta a jövőbemutató elvárásokat egy műemléki magyar környezetben - ilyen jellegű üzletet tervezve elsőként Európában...

Ghile Gábor


A fotók a szerző képei. Minden jog fenntartva. www.ghx.hu   

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások