hír

In memoriam Kajtár Lajos (1923–2011)

A kivitelezés doyen-je emlékére


Szende Árpád | 2011.12.04
Az Építéstudományi Egyesület mély megrendüléssel, és szomorú szívvel tudatta, hogy Kajtár Lajos, az Építéskivitelezési Szakosztály örökös tiszteletbeli elnöke életének 88. évében elhunyt. Temetése 2011. november 28-án hétfőn 12,45-kor a Farkasréti temető Makovecz termében volt.

Kajtár Lajos Budapesten, 1923. január 19-én született. Gépészmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen kapta 1949-ben. Gazdag és eredményes életútja során végig a hazai kivitelező építőipar területén tevékenykedett.
1945–1952 között az ÉM (Építésügyi Minisztérium) Kőbányai Épület-vasszerkezeti Gyár technikusa, mérnöke az államosításig, majd főmérnöke volt. 1953. 01. 01-08. 31-ig az ÉM Fűtőberendezési Vállalat főmérnöke. 1953–1963-ig az ÉM Épületbádogozó Vállalat főmérnökeként dolgozott, majd 20 évig, nyugdíjba vonulásáig (1983. 01. 19.) az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium Beruházási, majd Műszaki Fejlesztési főosztályán főmérnökként szervezte, segítette a magyar építőipar beruházásait, műszaki fejlesztését.

Kajtár Lajos meghatározóan fémjelezte az Építéstudományi Egyesületben az Építéskivitelezési Szakosztály tevékenységét. Az ÉTE-nek 1960 óta volt tagja, alapító tagként a belépésétől kezdve az Építéskivitelezési Szakosztályban munkálkodott először titkárként, majd közel három évtizedig volt a szakosztály elnöke. Haláláig a Szakosztály örökös tiszteletbeli elnökeként továbbra is aktívan vett részt a Vezetőség munkájában. Az Építéskivitelezési Szakosztályt nagy rátermettséggel, kiváló szervező képességgel irányította. Eredményesen szervezte meg a belföldi és a külföldi tanulmányutakat, az éves senior találkozókat, a vidéki és budapesti cégekhez, szervezetekhez, egyetemekhez kihelyezett vezetőségi üléseket, és az épületlátogatásokat. A kiemelkedő szakmai és szervező tevékenységéhez kiváló memóriája, derűje és barátságos hangulatot teremtő stílusa is párosult. Tagja volt az ÉTE választmányának és az elnökséget jelölő bizottságnak, valamint az Etikai Bizottságnak. Szakmai munkássága, bölcsessége hozzájárult az Építéstudományi Egyesületi élet vonzóvá tételéhez. Aktív tagja volt 1995-től a Magyar Elektrotechnikai Egyesületnek, ahol a Múzeumi Csoport titkára, és 1995-től tagja a Jedlik Ányos Társaságnak.

A kiemelkedő szakmai és szervező tevékenységét 1979-ben a Munka Érdemrend Bronz fokozatával, 1997-ben a Magyar Érdemkereszt Ezüst fokozatával, 1983-ban ÉTE Érdeméremmel, 1987-ben Alpár Ignác díjjal, 1999-ben ÉTE díjjal, 2009-ben a második Alpár Ignác díjjal, továbbá több Miniszteri Elismerő Oklevéllel díjazta a szakma.

Lajos Bátyánk gazdag szakmai tudása és tapasztalatai, és szilárd erkölcsi meggyőződése révén a kivitelező építőipar meghatározó, és példaképül szolgáló egyénisége volt. Megfontoltsága, konkrét tanácsai, javaslatai még sokáig hatnak az egyesületen belül, és a tágabb szakmában is. Különös szeretettel pártfogolta és foglalkozott a fiatal, feltörekvő szakmai ifjúsággal.

Emlékét szeretettel őrizzük meg, hiszen szelleme még sokáig jótékonyan köztünk marad.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások