hír Melocco Miklós szobrászat születésnap

Melocco Miklós 80 éves

A május 2-ig nyitva tartó kiállításra a művész otthonából válogattak alkotásokat.


iStvan | 2015.04.04
Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész 80. születésnapja alkalmából a művész otthonából származó munkákat mutat be a Várnegyed Galériában nyílt kiállítás.

Nemrég egy lehetetlen matematikai egyenlőséggel (70=69) adtunk hírt arról, hogy Bachman Zoltán Kossuth-díjas építész betöltötte a 70. életévét, s az Építészet Ma 69. epizódján épp ő tartott előadást.

Nemzetünk művészei tisztes korban járnak, tisztelettel gondoljunk rájuk, több évtizedet – és viszontagságokat – megélt személyiségükre, így a nyolcadik ikszbe lépő Melocco Miklósra is.

"Ezeket a műveket együtt még soha nem láthatta a közönség" – hangsúlyozta Incze Ildikó galériavezető az MTI-nek, hozzátéve, hogy a kiállításon a művész köztéri szobrainak gipszmásolatait, bronzplasztikákat és hat darab grafikát mutatnak be. A tárlatot Kányádi Sándor költő és Kernács Gabriella művészettörténész nyitotta meg.

Látható Melocco Szent István-díja is, amelyet Esztergom városnak készített. A Széchenyit és Koós Károlyt ábrázoló gipszmásolatok mellett Adyt megjelenítő grafika, Latinovits Zoltán bronzszobra, kedvenc költőjéről, Radnóti Miklósról készült gipszplasztikája, valamint a zsámbéki ivókútjának gipszmásolata is megtekinthető a tárlaton.

Incze Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy az I. kerületben a szobrászművész három köztéri munkát alkotott: Mansfeld Péter szobrát, az 1977-es Repülő apácát, valamint Kilus-kutat.

A Budavári Önkormányzat tavaly tüntette ki emlékéremmel az idén 80 éves alkotót; az átadásról készült fotómontázs is látható a születésnapi kiállításon.

Melocco Miklós már kisgyerekkorában elhatározta, hogy szobrászművész lesz. "Hogy honnan jött ez az indíttatás, azt nem tudom megmondani, talán onnan, hogy sokat hallottam Michelangelóról" – mondta el a művész az MTI-nek.

Mint hangsúlyozta, életének meghatározó eseménye az 1956-os forradalom, amelynek több alkotásával is emléket állított.

Felidézte, hogy a forradalom idején 21 éves egyetemista volt. "A legjobb helyen voltam, forradalomra alkalmas életkorban, de én csak néző voltam, nem volt fegyver a kezemben" – hangsúlyozta, majd méltatta a magyar nép bátorságát, amellyel szembeszállt a többszörös szovjet túlerővel.

Mansfeld Péternek, akit 18. születésnapjának betöltésekor, a forradalmat követő megtorlás legfiatalabb áldozataként végeztek ki, 2007-ben állított emléket az I. kerületben Hullócsillag címmel. Veszprém ad helyet süttői mészkőből készült hatalmas szobrának, amellyel az 1958-ban kivégzett Brusznyai Árpád klasszika-filológia tanár, a veszprémi forradalmi tanács vezetőjének emlékére alkotott.

Jelenleg egy Makovecz Imre-emlékművön dolgozik, amely a tervek szerint a Budavári Sikló alsó állomásához közel kap helyet Budapesten.

Melocco Miklós 1935. április 3-án született Rómában. 1961-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Gyenes Tamás, Mikus Sándor, Kmetty János és Pátzay Pál voltak a mesterei.

1975-ben Munkácsy-díjat kapott, 1982-ben érdemes művész lett, 1988-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 2014-ben lett a nemzet művésze. 1990 óta a Magyar Képzőművészeti Főiskola címzetes egyetemi tanára, az 1992-ben életre hívott Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja. Melocco Miklós 1981 óta Zsámbékon él.


Ízelítő a kíállítás megnyítóból

Forrás: MTI, Kulturpart.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások