Födelmesi Tamás | 2014.02.26
Az épület Mexikó hegyei közt épült fel, méghozzá rendkívül meredek részen, és csak egy sziklának tűnik a hegyoldalban.

Az épület rendkívül speciális klimatikus közegben épült. Az építésznek azon kellet töprengenie, hogyan tudja megvédeni a házat az időjárás viszontagságaitól. Mexikóban ezen a részen télen -10; -15 °C is lehet a hőmérséklet, ezzel szemben nyáron +40 °C fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála. Ezt tetőzve a nappali és az éjszakai hőmérséklet közt akár 25 °C is lehet a különbség.

Az építész azért ásta el az épületet félig a földbe, hogy kihasználja a föld hőtároló tömegét. Így a nappali felmelegedést a hidegebb talaj kompenzálja, viszont éjjel a melegebb talaj fűti a házat. Így egyensúly alakul ki a nappali és az éjszakai hőmérséklet között.

Találunk itt tört és vízszintes teraszt is; nagyon hasznos és érdekes ötlet, hogy az épület a saját árnyékát használja ki a terasz árnyékolására. Látható a képen, hogy a visszahúzott terasz minden oldalról árnyékot tart, ami a nyári forróságban nagyon hasznos. A főhomlokzat keleti tájolású, reggel a felkelő nap felmelegíti kicsit az épületet, viszont a déli és a nyugati naptól már szinte teljesen elhatárolódik a ház. A falak és azok törései árnyékot tartanak nemcsak az üvegfelületre, de a teraszra is.

Az épület fűtésére nem kell sokat fordítani, mert télen a nagy üvegfelületeken és a talajon át érkező energia elegendő mennyiségű.

Érdemes kis időt szakítani az épület felépítésének és térszervezésének megismerésére.


Tervező iroda: PRODUCTORA
Elhelyezkedés: Chihuahua, Mexikó
Építés éve: 2008


Forrás+képek >>

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások