hír kikapcsolódás makett Mórahalom műemlék

Miniatűr műemlékek parkja

Szabadtéri makettmúzeum nyílt Mórahalmon


iStvan | 2015.04.02
A történelmi Magyarország félszáz, 1910 előtt épült műemlékét bemutató szabadtéri makettmúzeum nyílt 2015. március 20-án Mórahalmon.

A Mini Hungary Park a bemutatott makettek kimunkáltságát, léptékét, számát és a kiállítóhely méretét tekintve is egyedülálló az országban – mondta Dlusztus Imre, a homokhátsági kisváros határában elterülő kéthektáros múzeum megálmodója.

Az épületeket kultúrtörténeti értékük alapján válogatták ki. A makettek között találhatók várak, kastélyok, templomok, de látható a parkban a tokaji kaszinó, az ópusztaszeri Árpád-emlékmű, a kecskeméti Katona József Színház épületének vagy Petőfi szülőházának kicsinyített mása is. A bemutatott műemlékek mintegy egyharmada található a jelenlegi országhatárokon kívül: bemutatják többek között a szabadkai városházát, a munkácsi várat, a nagyajtai református és a csetfalvai unitárius templomot, valamint a gyulafehérvári érseki székesegyházat.

Két település van amely két épülettel képviselteti magát a parkban: Budapest az Országházzal és a budai Várral, valamint Szeged az új zsinagógával és az alsóvárosi ferences templommal. Az aprólékosan kimunkált makettek méretaránya két kivétellel 1:25-ös méretarányban készült el, csupán két kisebb műemléket: az Árpád-emlékművet és Petőfi szülőházát mutatják be 1:10-es léptékben.

A makettmúzeumot létrehozó író és újságíró elmondta, szeretné, ha a következő néhány évben a magyar iskolások jó része - határon innen és túl - ellátogatna a homokháti kisvárosba, hiszen a park kiváló lehetőséget ad rendhagyó történelemórák rendezésére. A látogatók között számítanak az évente csaknem félmillió embert vonzó mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdő vendégeire, de a múzeum a kerékpárút elkészülte után kiváló kiránduló célpont a Szegeden pihenő turistáknak is.
Az idegenforgalmi látványosság kialakítása mintegy 650 millió forintba került, a költségekből 436 millió forintot fedezett az Európai Unió támogatása.

Számos makettépületet (Parlament, Szegedi Zsinagóga, Budai Vár, Pannonhalmi Apátság)a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház díszletépítői készítettek Mészáros Tibor vezetésével. A megvalósítandó maketttervek között szerepel még a Kassai Dóm, a Budepesti Szent István-bazilika, és a pécsi székesegyház.

Forrás: MTI, Mórahalom.hu, Zaol.hu
Fotók: Kelemen Zoltán Gergely

Kapcsolódó oldalak:
Fotógaléria
Dlusztus Imre mozgóképes invitációja
A makettpark honlapja

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások