cikk

Négy csodás zöldtető

Zöld építészet


iStvan | 2012.01.13
A zöldtető az utóbbi időben az építészet egyik sztárja, legyen szó házilag kialakított, vagy komoly tervezés útján telepített zöldtetőkről, lakóházakról, iskolákról, középületekről vagy akár felhőkarcolókról.

Valahol érzi az építész(et), hogy eltávolodott a Földtől és szégyenében próbál a föld alá bújni, bújtatni. Ami azért valljuk meg pozitív értékeket is hordozhat. (szerk.)

A növényekkel borított tetőknek számos gyakorlati előnyük van és nem utolsó sorban szépek is, valamint meghívják a természetet oda, ahová magától nem menne.

A zöldtető segít kialakítani az épület ideális hőmérsékletét, így csökkenti fűtési-hűtési költségeket, és szintén csökkenti a városi hősziget-hatást. A növényekkel beültetett tető előnyei közé tartozik még, hogy természetes módon szűri meg az esővizet, növeli a tető élettartamát, természetes élőhelyet biztosít az állatoknak és növényeknek, valamint csökkenti a levegő portartalmát is. A következő négy projekt mindegyike nagy figyelmet kapott még amikor friss volt, hiszen ezek az épületek egytől egyig a fenntartható építészet alkalmazhatóságát bizonyították.

A Kaliforniai Tudományos Akadémia

Renzo Piano elsősorban a fenntarthatóság szempontját vette figyelembe az épület tervezésénél; a projekt egyike volt a San Francisco-i Környezetvédelmi Hivatal tíz zöld épület projektjének, melyeknél a cél a platina LEED-tanusítvány megszerzése volt. A 2,5 hektáros zöldtetőn hullámos felületek lettek kialakítva, hogy a szél az épület közepén található nyitott udvarba fújjon, így a körülötte lévő kiállítóterek természetes módon szellőzhetnek, de az automatikusan nyitódó és csukódó tetőablakok is a természetes hőszabályozást szolgálják. A nagy zöldtetőn az állatok és a növények is jól érzik magukat.

A további három project leírása a forrásoldalon

Eredeti forrás

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások