exkluzív pályázat cikk tervpályázat Építészeti Múzeum mma

Négy helyre harmincegy jelentkező az Építészeti Múzeum pályázatán? Utánajártunk


morelevente | 2023.07.24

Szakmai körökben felröppent a hír, hogy a Magyar Építészeti Múzeum tervpályázatán az indulásra felkért irodák töltik majd meg a második forduló 12 helyének döntő részét, ezzel aránytalanul megnehezítve a többi jelentkező továbbjutását. Kérdésinket feltettük a Kiírónak, válaszukat pedig ezúton közöljük.

A Magyar Építészeti Múzeum új épületegyüttesének tervpályázata nagy szakmai érdeklődés közepette zajlik. A tervezők kiválasztását három szakaszra bontotta a kiíró Magyar Művészeti Akadémia, az egyes helyek odaítélésének módja pedig valóban nem volt teljesen tisztán megfogalmazva a kiírásban.

Feltettük hát a kérdéseinket az MMA Titkárságának, a válaszaikból pedig az olvasható ki, hogy a részvételi szakaszt sikeresen teljesítő 39 iroda közül a Bírálóbizottság úgy választja majd ki a 12 továbbjutót, hogy nem lesz előtte ismert a pályázók személye. Így tehát a pályázatra felkért és a szabadon jelentkezők egyenlő eséllyel indulnak majd a pályázaton.

Kérdéseinket és a válaszokat (változtatás nélkül) alább olvashatják:

________

1. kérdés: A pályázat kiírásában szó szerint az alábbi mondat áll: "A hatályos jogszabályok alapján a tervpályázat részvételi szakaszában a kiírók közvetlenül is felkérnek jelentkezőket." Eszerint csak a részvételi szakaszra kértek fel jelentkezőket, ugyanakkor később az szerepel: "A pályázati szakasz első fordulójában a meghívott, illetve felkért jelentkezők..."

Így tehát nem egyértelmű, hogy minden felkért és a részvételi szakasz feltételeinek megfelelt (összesen 11-ből 8) jelentkezőt automatikusan akkreditálnak-e a második, 12 pályázóra szűkített pályázati szakaszra vagy sem. Kérem ebben szíves pontosításukat.”

Válasz: 

A Tervpályázati Dokumentáció előírásai a következők:

„A jelen Tervpályázati eljárás olyan két szakaszból álló eljárás, amelynek első, részvételi szakaszában (Részvételi Szakasz) a Kiíró a részvételre jelentkezők (Jelentkező) alkalmasságáról vagy alkalmatlanságáról dönt, valamint keretszám nélkül kiválasztja azokat az alkalmas pályázókat (Pályázó), amelyeket a Tervpályázat pályázati szakaszának (Pályázati Szakasz) első fordulójában (Első Forduló) pályamű benyújtására hív fel. A hatályos jogszabályok alapján a Tervpályázat Részvételi Szakaszában Kiíró közvetlenül is felkér Jelentkezőket (Közvetlenül Felkért Jelentkező). A Közvetlenül Felkért Jelentkezőkön kívül valamennyi érdekelt részvételi jelentkezést nyújthat be. A Közvetlenül Felkért Jelentkezőnek a többi Jelentkezővel megegyezően kell igazolnia szakmai alkalmasságát. A jelen Tervpályázatban Kiíró nem határoz meg a Pályázati Szakasz vonatkozásában keretszámot, így valamennyi alkalmasnak minősített Jelentkező felkérést kap az Első Fordulóban pályamunka benyújtására. A Részvételi Szakaszban a Kiíró nem kérhet, a Jelentkező pedig nem nyújthat be pályaművet. A Pályázati Szakasz kétfordulós. A Pályázati Szakasz Első Fordulójában valamennyi, a Tervpályázat Részvételi Szakaszában alkalmasnak minősített Jelentkező pályamunkát nyújthat be, a Pályázati Szakasz második fordulójába (Második Forduló) az Első Fordulót követően, a Bírálóbizottság döntése alapján, a Dokumentációban meghatározott értékelési szempontok alapján legfeljebb tizenkét (12) Pályázó kerül felkérésre további pályamunka benyújtására.”

A fentiek tehát azt jelentik, hogy a részvételi szakaszra a Kiíró felkért jelentkezőket, de rajtuk kívül bárki jelentkezhetett. Azok a jelentkezők, akik megfeleltek a részvételi szakasz alkalmassági követelményeinek (a közvetlenül felkértek és egyéb jelentkezők együttesen) felkérést kaptak pályamunka benyújtására a pályázati szakasz első fordulójába. A második fordulóba a benyújtott pályamunkák bírálóbizottsági minőségi értékelését követően viszont csak legfeljebb 12 pályázó kerül felkérésre. Ezen pályázóknak kell részletes, a Tervpályázati Dokumentációban előírt tartalmú pályamunkát benyújtania. Ezen legfeljebb 12 pályázó közül kerülnek ki a tervpályázat díjazottjai, valamint a megvételre érdemes pályamunkák. A kétfordulós pályázati szakasz jelentősége abban áll, hogy csak a tervpályázati tervezési programnak leginkább megfelelő pályázóknak kelljen részletes tervpályázati pályamunkát benyújtaniuk. Azon pályázók, akik a pályázati szakasz első fordulójában a bírálóbizottság megítélése szerint nem maradéktalanul vagy nem megfelelően teljesítik a tervezési programban előírtakat az értékelési szempontok figyelembevételével, nem kerülnek felkérésre a második fordulóban pályamunka benyújtására.

A részvételi szakasz nyilvános eredménye alapján a benyújtott 40 jelentkezésből, 39 jelentkező került felkérésre a pályázati szakasz első fordulójában pályamunka benyújtására.

2. kérdés: A tervpályázat a kiírásban "titkos"-ként szerepel, azonban nem találtam meg a dokumentumokban ennek részletezését, így kérem segítsenek megválaszolni a kérdést, hogy a pályázati szakasz mindkét fordulója titkos-e vagy sem?

Válasz: 

A tervpályázati Dokumentáció előírása a következőképpen szól:

„A Kiíró az egyértelműség érdekében rögzíti, hogy a Pályázati Szakasz (beleértve annak mindkét fordulóját) titkos.”

Itt találják a pályázat részletes kiírását, itt pedig a pályázati szakaszra továbbjutók pontos listáját.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások