hír

Skandináv tetőkert méhekkel, avagy együttélési stratégia

A hatalmas tetőkert összesen 9 500 négyzetmétert fed le


iStvan | 2020.01.12

A zöldtetők esztétikai megjelenésük mellett számos egyéb előnnyel is rendelkeznek. Természetes módon tárolják a vizet, energiát takarítanak meg, nem utolsósorban pedig értékes életteret biztosítanak.

A Malmö városában található, 2000-es évek elején alapított Scandinavian Green Roof Institute (Skandináv Zöldtető Intézet) küldetése, hogy biztosítsa az Augustenborg lakónegyedben található, ipari létesítmények tetején lévő botanikus tetőkert folyamatos fejlődését, és gondozza az életet, ami az elmúlt 20 évben kialakult rajta. A hatalmas tetőkert összesen 9 500 m2-t fed le, amivel az egyik legnagyobbnak számít a világon, és számos növényfajnak ad otthont. Az intézmény céljai közé tartozik, hogy inspirációt nyújtson azoknak, akik maguk is kacérkodnak a gondolattal, hogy zöldtetővé alakítsák át lapostetőjüket.

Sok támogatás sokra megy

Az intézet non-profit szervezetként a támogatóinak köszönhetően tudja megvalósítani a fejlesztésekre irányuló projektjeit: egyetemek, önkormányzatok, zöldtetős vállalkozások, építészek álltak be mögéjük, de a BMI is a számos támogató között van. A svéd nagyvárosban kiépített tetőkert-komplexum extenzív és intenzív zöldtetőin változatos növényvilágot alakítottak ki, amely széles körű kutatásokra ad lehetőséget, és így az oktatásban is jelentős szerepet játszik.

A Scandinavian Green Roof Institute rendszeresen szervez tanfolyamokat és szemináriumokat a tetőkertben, melyek során bemutatják a legújabb innovációkat, mindemellett pedig évente mintegy 40-50 tető rendszeres karbantartását végzik.

Ehető eredmények

Nemcsak a szervezetben dolgozók munkájának köszönhető, hogy évről-évre virágzó ültetvények fedik az épületeket, a szorgos méhek is kiveszik belőle a részüket. A BMI rendszeres hozzájárulásának köszönhetően a zöldtetőkre telepített méhkaptárakban található méz begyűjtéséből a BMI dolgozói, vásárlói is kóstolót kaphatnak. Minden üveg a cég nevére rímelő „bee am I” címkével van ellátva, utalva a méhek angol elnevezésére („bee”, azaz méh), és arra, hogy a BMI-nél is számtalan szorgos kéz dolgozik.

A városi tetőfelületek zöldítése segít a növényvilág diverzitásának megőrzésében, és az emberek számára is rengeteg pozitívumot hordoz magával, kezdve a szigetelés hasznosításától, a természet értékeinek megóvásán át, egészen a kellemes és egészséges környezetig. Többek között ezért is támogatja évek óta a svéd kezdeményezést a BMI, hiszen így a fentiek mellett, a szervezet segítségével folyamatosan bővülhet a zöldtetőkkel kapcsolatos tudás és tapasztalat.

Építkezés, tetőfelújítás előtt érdemes tehát ezt a fajta kialakítást is megfontolnunk, hiszen így visszanyerhetünk valamennyit a betonrengeteg által elvett területekből.

Forrás: Jótető.blog.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások