kiállítás épületek fotókiállítás Spirálház Székely György Újpalota

Spirálház 2.0 – Székely György Fotókiállítása

„Egy építész, aki fotóz és egy fotós, aki épületeket tervez.”


zöldi anna | 2015.09.24
2015. szeptember 29-én nyílik Székely György fotókiállítása az Újpalotai Közösségi Házban. Székely György tizenhárom év építészi munka után elvégezte a Gulyás Miklós vezette Fotográfus iskolát. Építész szakmája és fotográfusi látásmódja a Spirálházban találkozott igazán. Az épület megújulását építészként a vázlattervektől az átadásig nyomon követte

A Spirálház az Újpalotai lakótelep központjában, a Zsókavár utca torkolatában az 1970-es években épült kétszintes szolgáltatóház. A vele összeépített tizenkét lakószintes toronyépületet Callmeyer Ferenc Ybl-díjas építész tervezte a Típus Tervező Intézetben. Az épület 2014-2015-ben Európai Uniós forrásból megújult. A most nyíló kiállítás ezt a folyamatot mutatja be.

Székely György
Spirálház 2.0
44 hét 310 nap, azaz 46 tekercs 1711 kép. Mit jelentenek ezek a számok? Ennyi ideig tartott a Spirálház átépítése, melyet hétről hétre nyomon követtem Leica fényképezőgépemmel.
Spirálház 2.0. Mit jelent ez a cím? Mit jelenthet ez nekünk, újpalotaiaknak: Spirálház újratöltve?
Nekem is a gyermekkorom meghatározó helye volt a Spirál. Általános iskolásként én is nap, mint nap jártam az akkor még emeleti Pajtásba ebédelni. Emlékszem, amikor a zsebpénzemből itt az Országos Takarékpénztár fiókjában vettem bélyegeket. Nem felejtem el azt sem, hogy az itteni fodrászüzletben vágattam a hajam. S azt is tudom, milyen volt biciklizni a Spirál rámpán fel és alá. Itt éltem a mindennapjaimat. Mintha tegnap lett volna.
A gimnáziumi tanulmányaimat már nem a kerületben folytattam. Elváltak útjaink. Tanultam. Felnőttem. Építész lettem. És jött 25 év, amikor nem igazán találkoztam a Spirállal. Ránk fért egy kis frissítés. 2011-ben a XV. Kerületi Önkormányzatnál kezdtem dolgozni, ahol egy Európai Uniós program keretében, a Spirálház újraélesztésén dolgoztunk. Jó volt újra együtt lennünk, s reménykedni egy újban s jobban. Végigkísértem az építkezést, a vázlattervektől a kivitelezésig. A fotóimon átélhetjük a megszűnő régit, s a megszülető újat. Nagyon szubjektíven használtam az objektívemet.
A Spirálház megújulása véleményem szerint Újpalota megújulása is egyben. Örömöt érzek, hogy ebben részt vehettem. Időközben mindketten negyvenesek lettünk. Az épületen ez nem látszik.

Újpalotai Közösségi Ház
1157 Bp, Zsókavár u. 15. Tel.: 410-6304
Megnyító: 2015.09.29. kedd 18 óra.
A kiállítást megnyitja: Gulyás Miklós fotográfus
Látogatható: 2015.09.29. - 2015.10.20. a Közösségi Ház programjaihoz igazodva.

Székely György honlapján a képek megtekinthetőek >>>>

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások