cikk

Szellem városok – Bhopal, India

Bhopal – a megmérgezett város


iStvan | 2011.10.09
Nem szellemváros, pedig az „kellene, hogy legyen”.

Már nem kívánom sokáig borzolni a kedélyeket, de nem is szeretnék elmenni a téma mellett szótlanul, hogy hány- és hány tragédia fog még megtörténni emberi tényezőkre visszavezethetően. S ugye nem kell messze menni, elég csak a vörös iszapra gondolni.

Az indiai Bhopal városát világszerte ismerik az emberek. Azonban nem különleges értékeivel vívta ki ismertségét, hanem egy sok ezer ember halálát okozó balesettel. Az Union Carbide nevű multinacionális cég vegyi üzeméből 1984-ben több, mint negyven tonna mérgező gáz szabadult ki. A katasztrófának napjainkig tartó hatásai vannak. A balesetért senkit nem vontak felelősségre, a cég pedig a károkhoz képest nevetséges összeget ajánlott fel kártérítésként.
Több mint 18 éve történt a világ egyik legsúlyosabb mérgezéses balesete. 1984. december 2-án éjjel az Indiában található Bhopal városában lévő, rovar- és gyomirtó szereket és egyéb vegyi anyagokat előállító gyárból mérgező gáz szabadult ki. A rendkívül súlyos üzemi baleset még napjainkban is nagy viharokat kavar. Az újév elején a Greenpeace támogatásával az áldozatok hozzátartozóit tömörítő szervezetek sokadjára emelték fel hangjukat a katasztrófa körülményeinek tisztázása és a felelősök kézre kerítésének elmaradása miatt. A tiltakozó akciót a hollandiai Terneuzen-ben, a Dow Chemical legnagyobb európai telephelye mellett rendezték meg. A Dow Chem. a jogutódja a balesetért felelős Union Carbide nevű vállalatnak.

Az 1984. december 2-ára virradó hajnal igazi horrort hozott a városnak. Először kitört a pánik, a bhopali lakosok igyekeztek menekülni, a rémült tömegben egymást taposták halálra az emberek. Az öregek és a gyermekek összeestek, a mérgező gáztól kivörösödött és szúrt a szemük, aztán görcsös hányás tört rájuk, végül vagy iszonyú kínok között meghaltak, vagy megvakultak.
Azon az éjjelen több mint negyven tonna halálos metil-izocianát (MIC) gáz szivárgott ki az Union Carbide peszticideket (mérgező hatásoktól nem mentes növényvédő szerek) gyártó üzeméből. A biztonsági rendszer meghibásodása vagy lekapcsolódása miatt egy negyven négyzetkilométeres terület csaknem félmillió helybéli lakosa került érintkezésbe a sűrű metil-izocianát gázfelhővel.
A baleset bekövetkeztekor 8.000 ember rövid időn belül meghalt, napjainkig pedig további 20.000 ember halálát okozta a MIC gáz. Minimum 120.000 helybéli szenvedett maradandó károsodást. A legújabb vizsgálatok bebizonyították, hogy 18 év elteltével még mindig nagyon magas a méreg koncentrációja Bhopal környékén a talaj- és ivóvízben, a növényekben, az állatokban és az emberek szervezetében. Bebizonyították azt is, hogy a levegőbe kerülő MIC idegrendszeri, máj- és vesekárosodást okozott akkor, és szörnyű hatását még napjainkban is kifejti. Bhopalban és környékén nagyon sok gyermek születik örökletes betegségekkel, ez szintén a gáz hatása.

Egy tavalyi (2010-es) hírforrás szerint:
"A bíróság 26 év elteltével hirdetett ítéletet.
Halált okozó gondatlanság miatt hét embert ítélt el hétfőn egy indiai bíróság a több mint 25 évvel ezelőtt történt, 15 ezer ember halálát okozó bhopali ipari katasztrófa ügyében.
A közép-indiai Bhopal város bírósága bűnösnek találta a Union Carbide amerikai cég indiai leányvállalatának hét alkalmazottját. A ma már idősebb alkalmazottakat egyenként két év szabadságvesztéssel sújtották. A törvényszék magát a leányvállalatot 500 ezer rúpia (10,6 ezer dollár) pénzbüntetésre ítélte, de a cég már nem működik.
A 26 évvel ezelőtti tragédia ügyében eredetileg 12 magán- és jogi személyt helyeztek vád alá: az üzem nyolc indiai vezetőjét (egyikük már meghalt), az anyavállalat akkori vezetőjét, Warren Andersont, valamint magát az anyavállalatot és két leányvállalatát. Anderson sohasem jelent meg indiai bíróság előtt annak ellenére, hogy a bhopali törvényszék körözést adott ki ellene, és Újdelhi nyomást gyakorolt Washingtonra, hogy adja ki a New Yorkban élő vállalatvezetőt az indiai hatóságoknak.
A gyárat a baleset után azonnal bezárták, három vezetőjét őrizetbe vették, és vizsgálat indult a felelősség tisztázására. Végül senkit sem vontak felelősségre, a szabotázst emlegető Union Carbide pedig 1989-ben beleegyezett, hogy peren kívüli megállapodás keretében 470 millió dollár kártérítést fizet az indiai kormánynak (az eredeti követelés 3,3 milliárd dollár volt).
(MTI)"

Forrás: szellemvarosok.hu, szentkoronaradio.com

Bővebb információk a történtekről

A történteket (ahogy az ilyet kell) már meg is filmesítették.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások