cikk

Szellem városok - San Juan Parangaricutiro, Mexikó

Katasztrófák miatt elhagyott helyek 4.


iStvan | 2011.09.11
Egy kisváros a Paricutin nevű vulkán közelében volt.

A Mexikói-felföldön 1943. február 20-án hatalmas intenzitással tört ki a Paricutin nevű tűzhányó, és elárasztotta lávával az egész környéket. Egy hét alatt 5 emelet magasságú hamuréteg fedte a környéket. Egy év múlva már 300 méteres hegy állt a vulkán helyén. A vulkán kilenc éves működése alatt teljesen elpusztította a két települést, csupán San Juan Parangaricutiro templomának egy részét kímélte meg az elporladástól.

Szerencsére azonban emberéletet nem követelt, ugyanis a lakókat még időben evakuálták, ám házaikat teljesen maga alá temette a lávafolyam. Három áldozat mégis volt, akik a kitörés okozta villámcsapás miatt haltak meg. Csodával határos módon a templom tornya és az oltár szinte teljes egészében épen maradt. Ez minden bizonnyal az építmény stabil talapzatának köszönhető - mégis kísértetiesnek hat, ahogy a megkövesedett lávából kiemelkedik, egy-házként, egyetlen épületként jelezve, hogy valaha itt éltek.
Környezetét ma a kopárság, a kietlenség jellemzi, az egykori falvakat nem építették újra. A kalandvágyó turisták azonban szívesen kapaszkodnak fel a meredek sziklákon is, hogy megcsodálhassák, ami a templomból megmaradt.

további fotók a templomról

Földrajzos információk a Paricutin vulkánról

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások