Födelmesi Tamás | 2014.01.26
A stockholmi szigetvilág érdekes, gyönyörű természeti képződmény. A tervezőnek mindenféle területtel meg kell birkóznia, ha tervezni szeretne ide: vannak itt fák, bokrok, tenger, érintetlen természet, állatok, nagyon vagy éppen kevésbé zajos és zsúfolt utak és falvak.

A tervezési terület egy szigeten helyezkedik el, amely tökéletesen érintetlen, még autóval sem közelíthető meg, ezért az építőanyagok szállítása is nehéz volt. Komoly munka volt a kivitelezés megszervezése.

A tervező kitartóan kereste a helyet az épülete számára. A természetet teljesen érintetlenül hagyva olyan hely kiválasztására került sor, ahol az erdő kinyílik az öbölre, és csodás látvány nyílik a tengerre.

Az épületek elválasztva helyezkednek el egymás mellet, de mégis egy egységet alkotnak, mind külső, mind belső megjelenésben összetartoznak.
Az épületegyüttes a svéd kerítésnélküli házakat idézi, abból merít, és értelmezi újra, fordítja őket egymás mellé, és kapcsolja őket sorosan. A nyeregtetők hullámzása a tenger egyfajta elvont idézése is lehet. Ez a hullámzás nemcsak a külső megformálásán érezhető az épületnek, hanem belül is. A nappaliban is érezhető a hullámzás, és egyfajta ritmust ad a belső térnek, izgalmassá téve ezzel.

A tetőn lévő nyílások ötletesek, és elegendő megvilágítást adnak a szobáknak, amelyek nagyon szűkösek és csak az alvásra fókuszálnak.

A szobák nemcsak egyszerűen el lettek választva a gerincnél, hanem a nyeregtető alatt létrehoztak még egy nyeregtetőt, így minden helyiségben érezhető az a kompakt forma, amelyből az épület összeáll.

Külső megformálásában az egész épület beton, a fa zsalutáblák tudatos kiosztásával formálták a homlokzat textúráját.

Forrás + képek >> http://archdaily.com/
http://www.designboom.com/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások