hír

Úszó kolóniákat hozna létre a PayPal atyja

Azaz, akár el lehet tólni a bringát


iStvan | 2012.10.05
El lehet menni külföldre, akár a külfölddel. S innen nézve vissza is lehet vele jönni.

Ha már S. Peti is magas röptű témákat teregetett ki, én sem akarok lemaradni mögötte a hírfolyamban.

Peter Thiel, a PayPal megalapítója és a Facebook első befektetője mindig őrült ötletekkel áll elő, most éppen egy „törvényen kívüli” vízi államot álmodott nemzetközi vizekre, nem messze San Francisco partjaitól. A vízi államban nem lenne szociális rendszer és minimálbér sem, és egy-egy közösség 270 fős lenne.

A milliárdos különc 1,25 millió dollárt pumpált a Seasteading Institute nevű szervezetbe, támogatva egy új, vízi életforma létrehozását. Ennek lényege, hogy a libertarianizmus (olyan politikai ideológia, mely a liberalizmusból és individualista anarchizmusból gyökerezik) elvei szerint az egyén az állam felett áll, az államnak semmilyen vagy éppen csak látszólagos szerepe van.

Thiel szerint akár jövőre elkezdhetnék az építkezéseket, és az egyes úszó miniállamok (több tucat vagy akár több száz) össze is kapcsolódhatnának egymással. Minden szigeten, melynek alapja leginkább az olajfúrótornyokéhoz hasonlít, lenne egy magas helikopter-leszálló is. 2050-re több tízmillió „vízre-települőt” szeretnének.

Érdemes vetni egy pillantást az alapelvekre is. Az úszó állam kikerüli a nemzetközi szerződéseket, nincsenek bevett törvények vagy jóléti intézmények, építkezési szabályok, nincs minimálbér, minimálisan korlátoznák a fegyverviselést, összességében az itt lakók maguk határozhatnák meg, milyen rendszerben akarnak élni (kormányzás, ipar, társadalom).

Míg sokan eszméletlen jó ötletnek tartják, megannyi kritikus hangot is lehet hallani a projekttel kapcsolatban (nem is értjük, miért). Egyesek az urbanisztikai és építészeti hátteret hiányolják, hogyan áll ellen a természet erejének, mennyire lesz képes önellátó és önfenntartó lenni, sokan pedig az emberi és társadalmi oldalát kritizálják, és kételkednek a kolóniák önszerveződési képességében. Kedves Mr. Thiel, szerintünk keresse meg a gyógyszerét!

A látványképek és a szöveg forrása


Fura, hogy a környezeti lehetőségekhez képest csak az ementáli sajtos úszóház-szigeten, vagy szigetházon érhetjük utol a természeti erőforrásokat felhasználó, technológiai eszközöket (napelem/kollektor, szélturbina). A másik "háztömb" vagy kolóniablokk gyakorlatilag egy óvodás játékának megfelelő építészettel egyezik meg.
Nem a gyógyszert kell megkeresni Peter Thielnek, csak az önfenntartás eléréséig kell még vésegetni, csiszolni a projecten!
Tényleg nagy kérdés, pl. mennyit bír a sziget egy kellemes cunami közben? Tengerszint közelében lévő országoknak erősen ajánlott
(szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások