hír tervek úszó város

Úszó szigetváros

2020-ra valósággá válhat a koncepció


iStvan | 2018.02.27
A San Franciscó-i székhelyű Seasteading Institue nonprofit szervezet a 2008-as megalapítása óta fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy megállapodást kössön Francia Polinézia kormányával és elkezdhessék a projekt tesztelését – írja a Sokszínű Vidék.

A világon számtalan, első hallásra futurisztikusnak tűnő elképzelés született már a helyüket változtatni tudó épületekről, sőt városokról, az ökológiai szempontokra is érzékeny koncepciókról.

Példaként említhetnénk az Úszó hidropoliszt a Nílus völgyében, vagy a Aequorea úszó ökovárost, amelyekről korábban olvashattak oldalunkon.

A bevezetőben említett szerződést 2017 év elején sikerült aláírni Francia Polinézia kormányának elöljáróival, a munkálatok pedig 2019-ben kezdődhetnek el.

Az idea szerint az óceánon való megélhetési költségeknek elég alacsonyaknak kell lenniük, és az üzleti lehetőségeknek eléggé ígéreteseknek kell lenniük, tehát gazdasági ösztönzést kell biztosítani az emberek számára, hogy a vidéken éljenek.
Jelenleg a nyílt óceáni mérnöki szolgáltatások magas költsége nagy akadályt jelent a belépők számára, és akadályozza a vállalkozói tevékenységet a nemzetközi vizeken.
Költségmegtakarító megoldásokat kerestek a fogadó nemzetek felségvizein, folyamatos tárgyalásokat folytattak a fogadó nemzetekkel a maximális önállóság érdekében.
Az elképzelés fő célja, hogy felszabadítsa az embereket a politikusoktól, és átírja a társadalom irányadó szabályait.

A tervek szerint az úszó városban lakóházakat, szállodákat, irodákat és éttermeket is építenek.

Arról nem szólnak a hírek, hogy a szállodák éttermeit miképp látnák el nyersanyagokkal, nyilván a vízi szállítmányozás a megoldás, amit szintén ökologikusan kell megoldani. A termelő munka végzését tekintve (ha erre is gondoltak) még előrehaladó is lehet az úszó város fikciója, hisz akár haladás közben elkészülhet egy termék, akár vízenergia felhasználásával, így a fuvarozási költséget meg lehet spórolni (a CO2-kibocsátásról nem is beszélve). [szerk.]
Mivel a tenger vízszintje folyamatosan csökkent, olyan úszó monstrumot kell létrehozni, amely véletlenül sem fut zátonyra, így nem a nyílt vizekre, hanem védettebb öblökbe álmodták meg az úszó várost.
Joe Quirk, a Seasteading Institute elnöke arról beszélt, hogy a sziget megépítése 167 millió dollárba fog kerülni, amihez többek közt a PayPal-alapító Peter Thieltől is kaptak már anyagi támogatást.
Közismert hogy Peter Thielnek komoly elképzelései vannak a lebegő életvitellel kapcsolatban.

Érdekes a telepítés végeredményeként született "helyszínrajzi" elrendezés, amely jégkristályra emlékeztet.

Látványtervek: Seasteading Institute

További fotók a Forrásoldalon

Seasteading Institue, a projektfelelős angol nyelvű oldala

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások