sebesp | 2015.01.10
Rafael Viñoly új londoni felhőkarcolója nem örvend osztatlan népszerűségnek. Korábban egy utcán parkoló Jaguárt megolvasztó fénynyalábjaival kavart vihart, most, hogy elkészült, a tetejére álmodott publikusnak ígért kert váltja ki sokak nemtetszését.

Valamikor 2007-ben Peter Rees London városépítészeti bizottságának akkori vezetője izgatott hívást kapott az egyik napilaptól közvetlenül a bizottság ülése után, melyen a 20 Fenchurch Street címen felépítendő toronyházat tárgyalták. Az újságíró szeretett volna minél többet megtudni az épületről, a másnapi újságban tálalhassa a legfrissebb híreket. Mikor a fölfelé terebélyesedő épület formájáról faggatózott Peter Rees egy kilencvenes évekbeli bunkófonhoz hasonlította.
– Szóval mint egy walkie-talkie? – kérdezett vissza a hírlapíró.
– Valami olyasmi. – hagyta rá a bizottság vezetője, és másnap már meg is jelent az írás a Walkie Talkie-ra keresztelt felhőkarcolóról, és azóta Londonban leginkább így emlegetik a 34 emeletes, 160 méter magas irodaházat.

A 20 Fenchurch Street toronyházaknál szokatlan, felfelé táguló formáját egy városépítészeti alku eredményeként kapta. Brit földön ugyanis a hazai helyi építésszabályozáshoz hasonló beépítési mutatók helyett az önkormányzat engedélyezési csoportjának munkatársaival és végső soron magával a választott önkormányzattal kell kiegyezni egy tervezett projekt megvalósításának feltételeiről. Az épület egyeztetése során Viñoly az utcaszinti közösségi felület bővítése helyett a toronyház tetejében kialakítandó publikus kertet javasolt. Ennek érdekében felhizlalta az felsőbb szinteket, aminek egyenes következménye lett az ősmobil forma. A napokban meg is nyitották a „Sky Garden”-t, de a Guardian máris éles kritikával illette az új látványosságot, mivel a City közepén lévő, közösséginek ígért üvegházból elsősorban drága éttermek vendégein kívül csak a maguknak (számos korlátozás mellett) jó előre helyet foglalt „potya” vendégek élvezhetik a pazar kilátást és a pihentető környezetet. Ráadásul mindezt olyan procedúra mellett, mintha repülőre szállnának – ellentétben az éttermek fogyasztó vendégeivel, akik sokkal egyszerűbben nyernek bejutást.

Nyilvános közösségi kert helyett a felső tízezer kiválasztottjainak közösségi luxus kilátója jött létre a kritikusok szerint, akiknek az „ikonikus” tömegekből is elegük van: úgy vélik, a London pénzügyi központjában egyre sokasodó, extrém felhőkarcolók lassan teljesen elhatalmasodnak a Tower és más történelmi épületek felett.
 

The Sky Garden - 20 Fenchurch Street from Bruce Gillingham Pollard on Vimeo.

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások