épületek burkolat Calderona mozaik Rhea Marmentini sárkány szobrász

Sárkányház házi sárkány nélkül

El dragon de la Calderona


iStvan | 2016.04.14
Nem a mesebeli palotába költöztek sárkányok, hogy elrabolják a király hőn szeretett lányát, hanem a sárkányos házba költözött a „sárkányokkal álmodó királylány”.

Nemrégiben S.P. cikkíró kortársam egy barlanglakást takaró, fémpikkelyes sárkánybőrű "egyedet” mutatott be, ami egy kicsit húzogatja szemöldökét és elég fancsali képet vág.

Jelen építészeti alkotásunk nem kevésbé sárkányos, de annál inkább pikkelyes.

Helyszín: Spanyolország

Az épít(tet)őről
Chilei-magyar származású, Rhea Marmentini (1979) a spanyolországi Andalúziában nőtt fel. 14-éves korában elment otthonról, hogy a híres pécsi művészetoktatásban képezze magát. A középiskola befejezése előtt 16 éves korában elhagyta Magyarországot, elutazott Párizsba és bekopogott Pierre Székelynél (a kedvenc szobrászánál). Pierre a vezetője lett és később a lelki örökösének hívta őt.

Az El Dragon De La Calderona egy kísérleti földművészeti projekt, művészetstúdió és galéria 350 négyzetméteren, szobrászian megfogalmazva. A funkció befogadótereit különleges formavilágú szerkezeti megoldásokkal valósították meg 2005-től 2014-ig. A project Gilet kicsi városa fölött Valencián kívül, a spanyolországi a Calderona hegyekben zajlott.

A kivitelezési munkában baranyai mesteremberek is részt vettek.
Egy apróság: a sárkány pikkelyezése például 24 féle színű mozaikból készült.

Az elvek
Az építészet és természet egy harmonikus integrációja a hegyi erdő adottságain belül. A formát tekintve vezérelv volt Antoni Gaudí építészeti stílusvilága, ami a szobrásznőt ihletében vezette.

Az elvi szinten megfogalmazott cél természetesen a társadalmi tudattágítás, hogy az emberek kreatívabbak, körültekintőbbek, és környezetileg felelősebbek legyenek minden szempontból és az élet minden területén. Ezért is ajánlotta fel Rhea, hogy szellemi produktumát a Művészeti és Természetes Erőforrás Központjának hívják, ahol művészeti oktatás működhet, bemutatókat, előadásokat tarthatanak, különleges eseményeket szerveznének és művésztoborzást végeznek zenészek, írók és tudós fők részvételével.

További fotók a házi kedvencről

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások