iStvan | 2016.12.12
Minimalista archetípus a DP6 tervező irodától.

Ez a kis villakezdemény magyar földön majdnem csak az egyszerűsített bejelentés alapján kaphatott volna építéshez szükséges zöld lámpát.
Még szerencse, hogy a piros lámpáiról (is) nevezetes Németalföldön épp 5m 2-rel lépte túl a 300m 2-t a beépített alapterület, azaz magyar szemmel nézve is engedélyköteles volt.
Helyszínünk Driebergen városától délre a gyönyörű ZÖLD birtokokkal megáldott Sterkenburg-ban található. Innen ismertebb támpont a nyugatra fekvő Utrecht.
A villa tiszteletben tartja a környezetére oly jellemző történetileg meghatározott helyi formavilágot és mintákat, és kapcsolatban marad a kialakult természeti renddel is.
A déli oldalon a hosszú, karcsú nyeregtetős, trapézlemezes tető alá bújik terasz, átmenetet képezve a szabadtér, épített tér között.
A lapjára fektetett talpszelemenek végigfutnak a téglalap két, hosszú oldalán.

A villa építészeti alapképlete és anyaghasználata is könnyedséget tükrözi, minimalizmusra törekszik. Fa homlokzatburkolatok, vonóvassal merevített markáns fa tartószerkezetek, referenciaként a hagyományos istállóépítészetet figyelembe véve. A belső faburkolattal viszont kontrasztot ad a szabadon hagyott területeken a rengeteg üvegfelület. Ettől lesz a belső és külső környezet szinte egylégterű, ettől olvad a természet az élettérbe.
Az beépített alapterület 2/3-ában földbe süllyesztett területről információnk nincs. A tető alumíniumrendszerébe napelemeket is integráltak.

Egy furcsaságot azért csak észrevehetünk a fotók láttán, hogy a terebélyes nappali-étkező-konyha egységhez terasz felé egy "gardrób konténer" csatlakozik, pont kitakarva a tájképi látványokat.

Tervező csapat:
Chris de Weijer; Richelle de Jong; Robert Alewijnse; Jimmy van der Aa; Tim Castelijn

Program: Új családi ház építése
Project indítás: 2008
Project teljesítés: 2016
Tanácsadó: Epos Energie Prestatie Advies, Delft | STEP Engineering, Emmen
Fotó: Michel Kievits
Alapterület: 305 m 2
Kivitelezés: Aannemersbedrijf Sondervan, Werkhoven

Forrás

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások