épületek exkluzív Komló bánya fürdő újrahasznosítás

Újra élettel telhet meg az elhanyagolt bányászfürdő épülete Komlón

Kallódó értékeink felkarolása


iStvan | 2018. szeptember 3.
     
A hétezer négyzetméteres épületben többek közt egy könnyűipari üzem is helyt kap. Az adatokról a szerző utánajárását megelőzvén értesült a Magyar Építők építőipari portál.

Az ezredfordulón elkészült az akkor még második legnépesebb baranyai város életét gyökeresen befolyásoló, a bányabezárással, valamint a rekultivációval kapcsolatos hatástanulmány, s ezzel párhuzamban az illetékes bányakapitányság jóváhagyta a bezárás műszaki ütemtervét. A bányabezárás három évre tervezett programja mintegy 4 milliárd forint költséggel számolt. A süllyedésre, szanálásra, illetve betömedékelésre ítélt bányavagyon fenntartása valószínűleg ennél nagyságrenddel magasabb szám lett volna.
Sajnos alig maradt épített örökség, műszaki tárgyi emlék az alig fél évszázados bányászati tevékenységről. Bár az emlékezés azóta is él a komlói lakosságban, s már nemcsak a kihalófélben lévő idősebb emberekben, hanem a fiatalokban is.

A városközpont arculatát mai is meghatározza – a már nem a szén nyersanyagforrásra épülő fűtőerőmű és két kéménye mellett – az egyetlen "talpon maradt" épületegyüttes, a bányászfürdő többszintes épülete.
A nyerstégla homlokzati kialakítású, méreteiben is impozáns épület a korábban lerobbantott szénosztályozó épületei mellett áll.

Az egykori bányászfürdőből mintegy 400 milliós beruházással inkubátorházat alakítanak ki. A mecseki város közleménye szerint a felújított épület később helyi vállalkozás inkubátorházaként fog működni. Az alapterület felére már szándéknyilatkozatokkal rendelkezik Komló.

A potenciális bérlők részben raktározásra, részben termelésre használnák a helyiségeket. „Közülük a legjelentősebb cég 500 m2-en könnyűipari üzemet nyitna” – közölte az önkormányzat.

A mintegy 7 000 m2-es ingatlan felújítását a TOP (Terület- és településfejlesztési operatív program) 300 millió forinttal támogatja. Az önkormányzat év végéig kívánja megvásárolni a magánkézben lévő egykori fürdőt. Azt követően írják ki a szükséges közbeszerzéseket, jövőre pedig kezdődhet a felújítás.

Fotók: szerző felvételei
Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei:
Teraszos tanulóközpont
Tündércsalád tündérkertje
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói V.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói IV.
Decode – The Space for ARThitecture
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói III.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói II.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztéséreKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 88 (44 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások