Ghile Gábor | 2011.11.03
Egy 2009-es tanulmányút során fotóztam Amszterdam épületeit. Az érdekes házak közül a Silodam House-t és az Animal Refuge Centert (állatmenhelyet) emelem ki. Hogy miért? A válasz nem kézenfekvő: az előbbi épületről megjelent kritika és a környezet ismerete nélkül e házak egyszerűen nem fejthetők meg. A hely szelleme azonban igazolja az építészeket.

I. Silodam House, Oude Houthaven

Építész : MVRDV
Építés éve: 2002

A borult időjárásnak fotósként nem örültem, de a kikötő látványa kárpótolt: a magyar szemnek érdekes csemege a rengeteg hajó, melyek bizony sokszor kopottak, és az eredeti színük is visszafogott. Sok-sok embernek élettere a hajó: a szűkös, zsúfolt helyeken egy-egy virágcserép – avagy buddhaszobor – jelzi, hogy itt nem csupán munkaeszközöket látunk. Ebben a kikötői kavalkádban láttam meg az MVDRV házat: a kikötői élet tökéletes tükörképét. Ha jól megnézzük, a hajók színei és változatossága zseniálisan jelennek meg az épület homlokzatán – természetesen az építészek által absztrachálva.
Úgy vélem ez az a ház, ahol tökéletesen megérthetjük, hogy a környezetéből kiragadva egyszerűen értelmezhetetlen az épület. Ennek az épületnek ott bizony létjogosultsága van!

II. Állatmenhely, Amszterdam

Építész: Arons en Gelauff
Építés éve: 2006–2007

A másik épület újabb, 2007-ben épült. A ház külön érdekessége, hogy a jól ismert színes, konzolos MVDRV ház mellett helyezkedik el. Az épület a lekerekített éleivel mindenképpen figyelemreméltó – a folyékony ("fluid" ) forma finoman örvénylik a patakparton. Ezúttal is a homlokzat – ezúttal harsányabb – színei fogtak meg: a ház külső burkolata 1,5 milliméter vastag cink-acél panel, ami a sárga és zöld szín tizenkét árnyalatát vonultatja fel. A zöldellő patakpart zseniálisan köszön vissza: a gesztenye, a nád, a fű, a sárga kis virágok színeitől ez a ház is a természetes táj része lett.

Konklúzió: a holland építészet nem véletlenül van Európa – és a világ – élvonalában. A kiugró konzolok a felvállalt indusztriális múlt mellett kitűnően értenek a környezetre reflektáló anyag- és színhasználathoz is.

GG

A szerző fotói. Minden jog fenntartva - www.ghx.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások