épületek Foster + Partners Kopaszi-gát MOL székház toronyház Újbuda

A kormány* gyorsan véleményt nyilvánított felhőkarcoló ügyben....

... és határozott nemet mondott


zöldi anna | 2017.10.05
Két nappal a nyilvános sajtótájékoztató után a kormány reagált a Kopaszi-öbölbe készülő toronyház építésének ügyében. Lázár János a felhőkarcolókat a mohóság szimbólumának nevezte.

Csepreghy Nándor miniszterelnökségi államtitkár a hvg-nek azt mondta: nem változott a kormány korábban már hangoztatott álláspontja: Budapest UNESCO világörökségi besorolását semmi még csak nem is fenyegetheti. A Kopaszi-gáti épület pedig fenyegeti az intakt budai sziluettet, belóg a látképbe. És amíg Lázár János felel az épített környezetért a Miniszterelnökségen, törekedni fog arra, hogy ne épülhessenek a Parlamentnél és a Szent István-bazilikánál (mind a kettő 96 méter) magasabb épületek a fővárosban. Lázár János a Medgyaszay István emlékére rendezett konferencián azt mondta: a Parlamentnél magasabb épületeket a mohóság szimbólumának tartja.

A hvg szerint a kormány* úgy véli, a Kopaszi-gát nem megfelelő hely arra a célra, hogy ott toronyház épüljön. Budapesten nincsenek toronyházak, és a kabinet meg akarja őrizni ezt a jelleget, ahogy számos európai nagyváros, főváros ügyelt arra, ne legyen tele felhőkarcolókkal. De ha valamikor fel is épül egy felhőkarcoló, annak a kormány álláspontja szerint valóban unikális épületnek kell lennie, nem egy módosított típustervnek.

Csepreghy az egymás után megjelenő cikkeket lobbizásként értelmezi, de kifejezte: a kormánynak mindegy, hogy Mol-székház vagy lakások épülnek, azon lesz, hogy oda ne épüljön toronyház. A beruházók egyébként nem keresték meg a Miniszterelnökséget, hogy tárgyaljanak.

Szó volt korábban arról, hogy a vitás kérdéseket a kormány szeptemberben az UNESCO küldöttségével beszéli át, de az csak november elején érkezik a fővárosba. Az UNESCO sem változtatott korábbi álláspontján.

A kérdés rendezése nem egyszerű, a településeknek december 31-én kell leadniuk a települési arculati kézikönyveket. Ha ez beérkezik a fővárostól, akkor látja meg a kormány, hogy mit lehet tenni. Csepreghy úgy emlékszik, Tarlós István is a magasház-építkezések ellen van. (A kormány örökségvédelmi alapokon nem szólhat közbe, mert a Kopaszi-gát már kívül esik a világörökségi területen, illetve annak pufferzónáján is.)

A Kopaszi-gáti BudaPart fejlesztés építési engedélyét Újbuda önkormányzata adta ki – teszi hozzá a hvg – de a főváros változtatta meg a területre vonatkozó építési szabályzat kereteit. Amennyiben Újbuda önkormányzata – a most készülő – településképi rendeletében megint 65 méteres legmagasabb építhető épületet rögzítene, akkor a 120 méteres felhőkarcoló megépülése ellehetetlenülne.**


Forrás: hvg.hu

* nem a kormány, hanem Lázár János miniszter – a szerk.
** A kerületi polgármester és főépítész támogatni látszik a tervet
bővebben a tervről itt: http://tervlap.hu/cikk/show/id/5637

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások