kiállítás kiállítás dévényi sándor

Dévényi Sándor építész kiállítása

2019.04.05. - 2019.05.05. Pécsi Galéria


iStvan | 2019.04.06

A kiállítás a hetvenéves alkotó különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magában foglaló életművének legfontosabb munkáit tárja a látogatók elé – olvasható a Pécsi Galéria honlapján.

Dévényi Sándor építész rendkívül összetett és sokrétű életművében az egyes épületek mellett a különböző szakmai közösségekben és a közéletben való jelenlét is kiemelkedő hatású. Számos jelentős kezdeményezés életrehívója, társalapítója, egyetemi tanár, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere. A kiállítás a hetven éves alkotó különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magába foglaló életművének legfontosabb munkáit tárja a látogatók elé.

Szülővárosa a gazdag múltú Pécs, a magyar mediterráneum, életének alapélménye. Családi gyökerei anyai ágon több generáción keresztül Pécsig, a nemesi származású apai ágon Dévényen át egészen Zágrábig nyúlnak.  Pécs városa Csete György és Jankovics Tibor egyedi építészeti gondolkodásán, a Pécs Csoport szellemiségén, valamint a Dunántúli Építész Stúdión keresztül is meghatározó módon hatott pályafutására. Emellett Makovecz Imre emberi-alkotói magatartása, míg a klasszikus építészek közül Wright, Gaudí és pécsi kortársa, Pilch Andor a példakép számára. Ma is Pécsett él és alkot, Skrobák Lászlóval alapított irodájában számos fiatal tanulta meg a szakma mesterfogásait.

Az organikus építészet Dévényi Sándor számára munkamódszer, egyben viselkedésforma és filozófia: érzékenyen igazodik a környezethez, térben és időben a történeti élő szövethez, amelynek fejlődése, anatómiája van. Csak az nyúlhat bele egy ilyen szervezetbe, aki annak élettani vonatkozásaival tökéletesen tisztában van, akár egy operáló orvos. A meglévő közegben testet öltő új gondolat, azaz épületeink szintén élőlények, születnek, fejlődnek, lélegeznek. Az építészet még atomizálódó világunkban is képes lehet ezzel az átélő hozzáállással a nagyobb egységet előmozdítani. Az «átfogalmazás» az organikus gondolkodásnakolyan prioritása, mely minden helyzetben energiát ad a megoldás megtalálásához. Amikor megérzem a ház lényegét, az egy egységes képben jelenik meg, amelyből a részek a rajzpapíron bonthatók ki, és logikusan következnek az egészből. Engem mindig a nagy összefüggések érdekeltek, amelyek a legkisebb részletben is megjelennek” – vallja.

Jegytípusok:

  • Felnőtt: 700 Ft
  • Diák: 500 Ft
  • Nyugdíjas: 500 Ft

A Pécsi Galéria nyitvatartása április 1-től október 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00–18.00-ig

Forrás: Pécsi Galéria

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások