pályázat

Ötletpályázat Pécs Belvárosának jövőképére.

Belváros.Like pályázat


iStvan | 2012.04.09
Megkérdezünk Téged, Őt és a barátját is:
Mi a véleményed? Mit gondolsz? Hogyan és miképp tovább?
Itt a lehetőség, formáld olyanra Pécs belvárosát, amilyenre szeretnéd!

Az elmúlt években rengeteg ötlet merült fel Pécs belvárosának élettel való megtöltésére, jövőképének fejlesztésére. Több civil csoporthoz, intézményhez és különböző szervezetekhez köthető akciók keretében kutatták a belváros előnyeit, hátrányait, évszázados és közelmúltbéli változásait, azok kihatását az épített és társadalmi környezetre. Kulturális és gazdasági programok keresték a választ a felmerülő kérdésekre. Pályázatok, tanulmányok és társadalmi fórumok születtek. Az EKF köztér megújítási programjait kiegészítve a felmerült gondolatokból sok megvalósult, míg mások ma is a megvalósításra várnak.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. megbízta az Urbanista Konzorciumot egy Pécs belvárosának jövőképét vizsgáló tanulmány elkészítésével. Az akció célja, hogy megvizsgálja és elemezze a terület jelenlegi (EKF évet követő) helyzetét, annak problémáival és jövőbeni lehetőségeivel együtt. Mi sem indokolja jobban e program szükségességét, mint az elmúlt tíz év belvárosra vetett nyoma. Bár az EKF beruházások köztérmegújító programjai pozitív irányban formálták a belváros vizuális környezetét, ebből adódóan köztereinek használatát, kérdéses hogy ellensúlyozni tudják-e a funkcionális elemek elszívásából, vagy megszűnéséből adódó hiányt. Milyen lehetőségei vannak Pécs belvárosának a fejlődésre, a pozitív jövőre?

A vizsgálatot részben a témában eddig megjelent tanulmányok, programtervek, pályázati dokumentumok és megvalósult vagy tervezett szakmai, ill. társadalmi programok eredményeinek analizálásával, működő külföldi példák tanulmányozásával és összegzésével, részben szakmai és társadalmi egyeztető fórumok keretében végezzük.

Az ötletpályázat célja, a társadalom civil szférájának bevonása Pécs Belvárosának jövőképalkotásába! Ehhez várjuk minden, a városáért felelősen gondolkodó ember kreatív ötleteit.

Pályázat beadási határidő: 2012.április.15. 24:00h

A pályázati kiírás Innen letölthető

Forrás

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások