hír épületek csarnok Lindab méhészet SBS

A kaptártól a könnyűszerkezetes mézfeldolgozó üzemig

Mézfeldolgozó üzem Lindab SBS technológiával Vácrátóton


droID | 2015.02.09
Király Zoltán, vácrátóti méhész 2000-ben lett őstermelőből vállalkozó. A 200-300 méhcsalád összterméke az időjárástól és egyéb körülményektől függően évente elérheti a 10 és 20 tonna közötti mennyiséget is.

A termelő 2012-ben úgy döntött, hogy egy nagyobb alapterületű, az addiginál kedvezőbb energetikai paraméterekkel rendelkező, a munka és a szállítás szempontjából is előnyösebb üzemet épít. Olyan épületre volt szüksége, amely megfelelő a hűtés, a tárolás és a csomagolás számára, továbbá elhelyezhetők benne a kiegészítő funkciók is, mint a mosdók és az őrzőszemélyzet portája.

Mivel a méhészeti teendők éves ritmusát a természet szabja meg, a nyugalmasabb időszakot fel lehetett használni az új üzem megvalósítására. Fontos volt, hogy a beruházás minél gyorsabban elkészüljön. A vállalkozó a családi  kertészetéhez tartozó 350 köbméteres melegvíztároló oldalfalát, az egyik kiszolgáló épület és a garázs tetőzetét is a Lindabtól rendelte, megismerkedve a cég szolgáltatásaival és az általuk kínált könnyűszerkezetes építési technológiával.

Király Zoltán első lépésként regisztrált a www.lindab.hu/sbs weboldalon. Itt egy tervezőszoftver segítségével felvázolta az elképzelésének megfelelő konstrukciót, majd  elküldte a Lindabnak. A cég saját fejlesztésű szoftvere segítségével szinte perceken belül küldte is a látványtervvel ellátott árajánlatot. Másnap Királyt a cég szakértője, Polgár Dávid is megkereste. Polgár a személyes eszmecsere és a helyszínbejárás tapasztalatai után a Lindab SBS könnyűszerkezetes acélcsarnokot ajánlotta a következő tervezési méretekkel:

10x10 m alapterület
3 m tető-vállmagasság
18,7° hajlásszögű tetőzet

Az SBS épület maximum 13 méteres fesztávolságú „mini” csarnok, amelynek a fő tartóelemeit kiváló műszaki tulajdonságokkal rendelkező, vékonyfalú, hidegen hengerelt Z-, C- és U-szelvények adják. A profilok alapanyagukban korrózióvédelemmel (tűzihorganyzással) rendelkeznek. Az elemeket hegesztés helyett csavarozással illesztik.

Az első egyeztetést követően a Lindab a szükséges alapanyagok és szerelvények számát, a várható építési költségeket 24 órán belül megküldte az ügyfélnek. Ez képezte a megállapodás alapját. Király Zoltán elmondása szerint mindebben a Lindab nagy rugalmasságot mutatott, ami lehetővé tette, hogy a pályázati forrásokban nem részesülő, csupán saját szűkös forrásaira támaszkodó méhész modernizálhassa a mézfeldolgozó üzemet. A megrendelés véglegesítését követő három héten belül már le is szállították a szükséges építőelemeket, csavarokat, alkatrészeket a kiviteli és összeszerelési tervvel együtt.

Az üzemet Vácrátót lakóövezeti belterületén kellett megvalósítani, ahol szigorú szabályok rendelkeznek az adott épület esztétikai megjelenéséről, méreteiről, tűzbiztonságáról, energetikai tulajdonságairól, és a tetőzet hajlásszögéről.  A tervező a vázrendszer borítását a Lindab Coverline termékcsalád elemeiből állította össze. A tetőre 20 mm-es zöld trapézlemez, a falra Coverline fali trapézlemez került bézs színben. A harmonikus kompozíciót a tetőnél sötétebb árnyalatú Rainline ereszcsatorna-rendszer tette teljessé. Az csarnok szigetelése acéllemezek közé elhelyezett kőzetgyapot anyaggal történt az SBS-nél előírt rétegrendben. A gyors tervezést és engedélyeztetést nagyban segítette, hogy a Lindab SBS az ÉMI rendszerminősítésével rendelkezik, továbbá a gyártó a megrendelt épületről díjmentes engedélyezési szintű terveket biztosított  a megrendelő és tervezője részére.

A vácrátóti mézfeldolgozóban, ahol a kialakítást élelmiszerbiztonsági és egyéb egészségügyi előírások is megszabják, nagy jelentősége volt annak, hogy az SBS rendszerében a könnyűszerkezetes technológiák ötvözhetők a hagyományos építőanyagokkal. A mézelőkészítőt, az öltözőt és a mosdókat Ytong elemekből készítették, a falazat külső felületét mosható csempével burkolták az előírt rendeleteknek megfelelően.

A megvalósítás érdekessége, hogy – bár a Lindab speciális oktatásokon kiképzett partnerkivitelezőket ajánlott – a megrendelő olyan egyszerűnek és használhatónak találta a mellékelt kiviteli és szerelési terveket, hogy munkatársaival maga fogott bele a kivitelezésbe. A csavarozott kapcsolatokat az aljzaton állították össze, majd a szerkezetet daru segítségével emelték talpra. Bár Király Zoltán rendelkezik építőipari ismeretekkel, telefonon bármikor műszaki segítséget kérhetett. A munkálatok során a Lindab tanácsadója többször is felkereste, ellenőrizte az építkezést és konzultált a tulajdonossal, így a vázszerkezetet 10-12 nap alatt elkészült.

Kérdésünkre, hogy mik a tapasztalatai a Lindab SBS technológiával készült új üzemmel kapcsolatban, Király elmondta: a csarnokban a legtöbb gyártási funkció (a pergető, a raktár, a csomagoló és a mézelőkészítő) a szokásosnál kényelmesebben kezelhető. Modernebbek, tágasabbak lehettek a szociális helyiségek is. A megfelelően elhelyezett ablakoknak köszönhetően a csarnokbelső több természetes fényt kap. A szélesebb kapukba akadály nélkül be tudnak állni a szállítófurgonok, és a megnövekedett belső térben megoldható a targoncás rakodás. A Lindab 15 évre szóló korróziómentességi garanciája mellett jelentős az épület tökéletes hőszigetelése és az ebből fakadó energiamegtakarítás is.

„Igaz, hogy a termelést a régi épületben is folytathattuk volna, de az SBS üzem sokkal kényelmesebb, korszerűbb és gazdaságosabb. Egészen más környezetet teremt a mindennapi munka számára, ami előrehajtja az embert. És ráadásul, nagyon szép is!”

A Lindab SBS épületrendszer az ipar, kereskedelem és mezőgazdaság, illetve a magánélet legkülönbözőbb funkcióinak kiszolgálására alkalmas, esztétikus, egyszerűen és gyorsan megtervezhető és kivitelezhető acél könnyűszerkezetes épületrendszer.

További részletek az SBS könnyűszerkezetes épületről, modellépületek és referenciák a www.lindab.hu/SBS oldalon!

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások