Födelmesi Tamás | 2015.01.13
Egy apró családi ház épület fel az elmúlt évben Szlovéniában az Adriai tenger partján, mediterrán környezetben.

Vrhovlje városának területét valaha hatalmas tölgyesek borították, de Velence építése során a faanyagot felhasználták a rómaiak. Így a föld védtelen maradt, és az évszázadok során a szél elhordta a termőföldet a mészkőről.
Ezért az emberek a helyi erőforrásokat használva kőből építkeznek, és kicsi, kompakt épületeket hoznak létre, hogy a szél hatásaitól védve legyenek.

Az építészek követték ezt az évezredek során kialakult irányt, és egyszerű apró épületet terveztek, kortárs szellemben. A koncepció az volt, hogy igazodjanak mind az épületek anyaghasználatában, mind a formálásában az építési tradíciót.

Alaprajzi szervezés: a földszinten helyezkednek el a publikus, az emeleten pedig a privát helyiségek. Úgy érzem, hogy a földszinten elhelyezett fürdő kicsit megnehezítheti az épület élhetőségét.
Nagyon erős koncepció a ház a házban elem: a rideg-hideg felületek közé helyezték el a szobákat, amelyet híddal kötöttek össze, és teljes egészében fából készítették el – amelynek melegsége kompenzálja a szikla és a vasbeton ridegségét.

Az épületen lévő ablakok a tájat, és a Vrhovlje városának templomát fürkészik.


Építésziroda: dekleva gregorič arhitekti
Elhelyezkedés: Vrhovlje, Szlovénia
Méret: 83.0 m2
Építés ideje: 2014

Forrás + képek: www.archdaily.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások