Katona Vilmos | 2016.10.21
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára készült installáció a magyar emigrációra emlékezik.

A tervezőktől

"Olyan emlékművet akartunk építeni, amely egy Magyarországhoz egyáltalán nem kötődő kanadai fiatal figyelmét is felkeltheti. Az Időalagút elég látványos, aki megnézi közelebbről is, megtudhatja, hogy mi történt Budapesten 1956-ban. A magyar kötődésűek így büszkék lehetnek az óhazára és az őket befogadó Kanadára, az egyébként nagyon nyitott helyiek pedig kapnak egy olyan ízt a világtörténelemből, amit eddig talán nem ismertek" – meséli Pozsár Péter, a Hello Wood egyik társalapítója a torontói Budapest Parkban felépített, Időalagút elnevezésű installáció kapcsán. Az 1956-os forradalom és szabadságharc után 37565 magyar menekült telepedett le Kanadában. Az Időalagút pontosan ugyanennyi darab alkatrészből készült, melyeknek mindegyike egy-egy magyar emigránst szimbolizál. A Torontói Magyar Konzulátus támogatásával létrejött mű kettős célt szolgál: a szabadságharc hőseire való emlékezés mellett egy gesztus Kanada felé, mely otthont és munkát adott a magyar emigránsoknak.

Az Ontarió-tó partján felépült installáció egy olyan áttört alagutat formál, melynek egyik bejárata a forradalmi magyar zászló, másik vége pedig Kanada nemzeti szimbóluma, a juharlevél. Az építmény a Kanadába érkező magyar menekültek útját szimbolizálja. Kanada számára a magyar menekültek befogadása komoly történelmi fordulópont volt, az észak-amerikai országban a magyarok sikeres beilleszkedését követően alakult ki az a nyitott szemlélet, amelyet Kanada a mai napig képvisel a bevándorláspolitikában. Elég megemlíteni példaként azt a mintegy kétszáz faipari hallgatót, akik a szabadságharc leverése után Kanadában folytathatták tanulmányaikat, fontos szerepet játszva a kanadai faipar fejlesztésében.

2010-ben a kanadai kormány a magyar emigránsok befogadását hivatalosan is kanadai történelem kiemelten fontos eseményévé és nemzeti örökségévé nyilvánította.

A Hello Wood nyolc fős csapattal érkezett Torontóba, amelyet a konzulátus mellett a helyi magyarok is minden rendelkezésre álló eszközzel segítettek: volt olyan, aki magában az építkezésben működött közre, de olyan is akadt, aki süteményt sütött az emlékmű készítőinek. Az installáció a tervek szerint egy hónapig marad a Budapest Parkban, utána pedig a Niagara-vízesés mellé kerül, ahol egy kanadai magyar cserkészcsapat fogja gondját viselni.

"Minden külföldi munkánál benne van a levegőben, hogy a kint legyártatott anyagok és elemek nem pont olyanok lesznek, mint amit mi itthon elképzeltünk. Itt szó sem volt ilyesmiről: olyan szakmai segítséget kaptunk, amelyet soha eddig egyetlen külföldi építkezésnél sem. Balla Sándor és Varga István mellett mindenképpen meg kell említenünk Szabó Stefánia főkonzul asszonyt és Pintér-Demeter Mariannt, akik az előkészítéstől az átadásig végig nélkülözhetetlen segítséget és támogatást nyújtottak. Az ő kőkemény munkájuk is benne van abban, hogy nem csupán a kanadai magyaroknak, de a kulturálisan rendkívül sokszínű Torontónak is örömet tudtunk szerezni az Időalagúttal" – teszi hozzá Janota Orsolya, a Hello Wood projekt menedzsere.


Vezető tervezők: Bányai Csaba, Pozsár Péter (Hello Wood)

Alkotó csapat: Huszár András, Janota Orsi, Ráday Dávid, Végh Gyula, Szőke Gergley (Hello Wood) / Dévity Csaba, Hajdu Mihály, Hajdu Ildikó (Fagusz Kft.)

Közreműködők: Szabó Stefánia, Pintér-Demeter Mariann, Demeter Gábor, Vértesi Éva, Csonti Anita, Balla Sándor, Hegedűs János, Gaál Andy, László József, Kis Sándor, Varga István, Melnyák Csaba, Kulcsár Levente, Kókai Tibor, Fekete Áron, Hegyesi Soraya


Az installációt a Hello Wood az '56-os Emlékbizottság támogatásával készítette.

További információk: 1956canada.ca és hellowood.eu
Fotók: Szinnay Gergely, Hegyesi Soraya

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások