iStvan | 2015.11.22
Hőszigetelő bővítés "üvegházhatással", proAKTÍV passzívHÁZASOKnak.

Napjainkban boldog-boldogtalan, magánember és (ön?)kormányzat beburkolja, bebugyolálja, légtömören tömöríti épületét/épületeit extrudált/expandált/ilyencell-olyancell/kőzetgyapot űrtechnológiás, sőt festhető(!) hőszigeteléssel (stb.), időtálló műanyag nyílászáróval. Köpenyt húznak a térelhatoló tömegre, amely vagy lélegzik vagy nem, vagy párát átereszt, vagy nem. Ha nem lélegzik, egy kis gépészeti "lélegeztetőkészüléket" kap a betegünk, hogy ne legyen túl melege se, valamint kapjon olykor (kezelt)levegőt is.

A svéd házaspár (Marie Granmar és Charles Sacilotto) esetünkben úgy gondolkodott, hogy egy már adott épületet egy üvegdobozba rejt, hogy a stockholmi szigetcsoporton tapasztalható cudar téli időjárást- és hőmérsékletet (az átlagos hőmérséklet Stockholmban januárban -3 ° C) tényleg az épületen kívülre zárják. Ház a házban, üvegházban.

A koncepciójuk egy múlt századi elképzelés újra felelevenítése. Bengt Warne építész 1976-os naturháza (Naturhaus) ihlette ezt házat.
Eredetileg Sacilottoék egy üres telekre szerettek volna építkezni, egy teljesen új „természetes házat" felhúzni, de végül egy régi nyaralóépület mellett döntöttek a stockholmi szigetvilágban.

A 4 milliméteres biztonsági üveges szerkezet (erről keveset írnak a források) beépítéssel együtt 84.000 dollárjukba került. Az üvegházzal közel kétszeresére növekedett a lakás alapterülete és bőven van hely egy körbefutó kertnek. Ezzel a „buborék” belsejében mediterrán éghajlat alakulhatott ki annyira, hogy a házaspár most atipikus svédországi termékeket tartanak, pl. füge, szőlő, paradicsom, uborka.

A meglévő épület tetőszerkezetét az üvegtető alatt megszüntették, így hasznos terek, napozóteraszok alakulhattak ki.
Van mód fényárban olvasni, természetes fényben, fedett helyen játszani a fiúkkal, hintázni, sőt még kerékpározni is.
A csapdába ejtett meleget és az esetleges hulladék hőt a ház alatt alapkőzetben tárolják.

Egyszóval az üvegházba rejtett tudományos-fantasztikus filmbe illő faépületet úgy használják, ahogy azt kell, a természetes napenergiát csapdába ejtik, hogy meleget nyújtson és energiát mentsen meg.

Természetesen az elhasznált vizet, a csapadékot is újrahasznosítják, vizelet elválasztót használnak, szinte mindent szelektálnak, külön kezelnek, ciszternát tartanak fenn, melyben aranyhalak úszkálnak. Az ökotudatosságuk nem áll meg az épületen belül, annak környezetében is hasonló elvek mentén cselekednek.

Épület bemutató videó

A példaépítész weboldala

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások