droID | 2016.03.08
A CPR adattár hiánypótló segítséget nyújt tervezők és kivitelezők számára. Az Európai Unió CPR-rendelete és az azt aktualizáló 275/2013. (VII. 16.) korm. rendelet alapján felépített rendszer a termékek legfontosabb tulajdonságai alapján általános és részletekbe menő eligazodást nyújt a magyar építőipari kínálatban.

A folyamatosan bővülő CPR.hu adattár gyártóknak és forgalmazóknak közvetlen lehetőséget kínál arra, hogy tanúsított építési termékeiket funkciójuk és teljesítményjellemzőik alapján rendszerezve, beépítési javaslatokkal, és a vonatkozó szabályzatoknak megfelelően tegyék közzé. Az online katalógus ezen túl nemrég olyan független szakértő szervezetek termékkiírási ajánlásaival bővült, mint a Burkolástechnika Egyesület és az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ).

Hogyan használható az oldal tervezőként/kivitelezőként?
A CPR.hu nyitóoldalán található oktatóvideóban Csanády Pál, az Artifex Kiadó főszerkesztője kevesebb mint 11 percben közérthetően bemutatja a honlap használatát. Itt megtanulhatja a legfontosabb tudnivalókat, miután regisztráció nélkül szabadon és ingyenesen böngészhet a termék- és ajánláskatalógus adataiban, és felhasználhatja azokat termékkiírásához.A továbbiakban a honlap „hogyan használjam az oldalt” rovatában is megtalálható útmutató alapján adunk néhány további támpontot a rendszer könnyű kezeléséhez.


Tervezőknek

Elvárt jellemzők a következőképpen adhatók meg az adattár segítségével. A legördülő listából kiválasztva keresse meg a termék fő- és alcsoportot. Ha bizonytalan a terméktípus besorolásával kapcsolatban, használja a fejlécben lévő keresőmezőt.

Az adott alcsoporton belül felkínált termékek listája szűkíthető a terméknév alapján (soronként) vagy az egyes jellemzők szűrésével (az oszlop fejlécében). A jellemzők szűrésénél – mivel a teljesítménynyilatkozatokban a cégek különféleképpen adják meg – szerepelhetnek számok, osztályok vagy egyéb leírások. Ezekből közvetlenül választva vagy az ismert termékek jellemzőire támaszkodva jelölhetők ki a kívánatos jellemzők. Ha sikerült úgy szűkíteni a listát, hogy csak a megítélésünk szerint az adott felhasználási helyre megfelelő termékek maradtak bent, a szűrés lementhető a „Dokumentációba”, ahonnan pdf dokumentumot lehet nyomtatni termékmegnevezéssel vagy – például közbeszerzésnél – csak a jellemzőket feltüntetve, mely az engedélyezési vagy kivitelezési terv mellékleteként használható.

Az adattár nem tartalmazza a magyar építőanyag-piacon fellelhető valamennyi terméket, így ha valamely termék adatait nem találja meg, az nem jelenti, hogy nincs teljesítménynyilatkozata. Ha ilyen termékkel találkozik, vegye fel velünk a kapcsolatot („Nem találtam, amit kerestem”). Nem tudjuk garantálni, hogy mindig a legfrissebb teljesítménynyilatkozatok szerepelnek a gyűjteményben, bár az adattárat igyekszünk minél aktuálisabbá tenni.

Konkrét termék megadása esetén is igen tanácsos a termék teljesítménynyilatkozatának ellenőrzése – erre is használható az oldal. Ellenőrizze, hogy a konkrét terméknek egyáltalán van-e (magyar nyelvű) teljesítményigazolása az adattárban vagy a világhálón (hiába előírás, sok cég tévesen értelmezi az előírásokat, és nem ad ki teljesítményigazolást), illetve azt is, vajon éppen az a teljesítményjellemző, ami miatt a terméket választotta, szerepel-e a deklarált jellemzők között. (Például hiába tudjuk, hogy egy jól bevált termék fagyálló – szerepel ez például a termékismertetőjében –, ha erről nem nyilatkozik a teljesítménynyilatkozatban, a tervező a konkrét termék kiírásával ezt nem tette elvárt jellemzővé. Ilyen esetben javasoljuk a konkrét termék kiírását kiegészíteni, hogy például: „más termékre történő egyeztetés nélküli kiváltás esetén az alábbi jellemzők is elvártak:…”). Nem elegendő, ha egy osztályban/jellemzőnél a „lásd a CE jelölésen” vagy „megfelelt” szó szerepel, ilyen esetben is tanácsos az imént említett kiegészítés alkalmazása. Szakmai javaslatunk szerint csak akkor elégedjen meg a konkrét termék kiírásával, ha a teljesítménynyilatkozatban pontosan azok a jellemzők szerepelnek (se több, se kevesebb), mint amik miatt a terméket alkalmasnak találja az adott célra.


Kivitelezőknek

Ha egy tervben nem konkrét termék, hanem csak elvárt jellemzők szerepelnek, az adattárban megtalálható a megfelelő termék (ha szerepel benne). Ennek módja:

Keressük meg a termék fő- és alcsoportot a legördülő listából kiválasztva. Ha bizonytalan a terméktípus besorolásával kapcsolatban, használja a fejlécben lévő keresőmezőt.

Az adott alcsoporton belül az elvárt jellemzők legördülő listájából válassza ki az elvárt jellemzők lehetséges értékeit. A valamennyi elvárt jellemző leszűrése után fennmaradó termékek felelnek meg az elvárt jellemzőknek.

CPR.hu
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások