iStvan | 2016.04.01
A láthatatlan Budapest még látható épülete a Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközség volt templomaPest egykor népes szlovák ajkú evangélikus közösségének központja, az ún. Luther-ház körülöleli az iskolaépületet, ahol egykor Petőfi Sándor is tanult. Udvara közepén áll az a templom is, ahol Mikszáth Kálmán tartotta esküvőjét.

A Luther-ház és a templom eredetérõl érdemes tudni, hogy a 19. század második felében építette a hatezres lélekszámú Budapesti Szlovák Ajkú Evangélikus Egyházközség, mely ebben a formában 1862 óta létezik (sajnos ma már csak néhány száz tagja van).

A körülbelül százötven lakást és negyven egyéb ingatlant magában foglaló épületegyüttest azért emelték, hogy a késõbbi gyülekezet fenn tudja tartani a templomot és saját magát. Az udvarban található a régi szlovák evangélikus iskola épülete is, melyben 1925-ig folyt oktatás. Terveztek egy idõsek számára készülõ szeretetotthont is, ahol a kerület idõs lakosai tölthették volna el hátralévõ éveiket. Ennek eredményeképp egy igen impozáns, neoromán stílusú épület készült el Schweiger Gyula mûépítész tervei alapján 1894-ben. Az építtetés költségei azonban óriásiak voltak, ezért az egyházközség szerzõdést kötött az építõ vállalkozóval, miszerint hatvan évre odaadja neki használatra. Az épület hasznosítási jogának 1952. május 1-jén kellett volna visszakerülnie az egyházközség birtokába, ám még ez év elején államosították az egész ingatlant. A templom sorsa ettõl kezdve megpecsételõdött. Az egyházközség 1965-ben Budapest második legnagyobb evangélikus templomának eladására kényszerült.

A templom volt már táncház, Tudomány és technika háza (korábban itt székelt a Vízügyi Tudományos Kutató Intézet, majd a Kohó- és Gépipari Minisztérium), harcművészeti központ, kereskedelmi célokat is szolgált, de még a szerencsejáték-ipar (casino funkció) sem kerülte el.

Napjainkban a templomban többszintes konditerem működik (lásd videóriportban)

De így is elmondható, hogy a Rákoczi út 57. szám alatti Luther-házzal szó szerint körbeépített régi istenháza Pest egyik rejtőzködő különlegessége.
Az épület védett, de ez nem látszik rajta: sajnos a főbejáratához egy vasbeton tömböt tapasztottak a 70-es években, míg az oldalára liftet szereltek. A belső "átreformálásról" már nem is szólva...


Forrás: Válasz.hu / Evélet.hu

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások