iStvan | 2017.06.30
Egy korábban soha nem látott zöld város kel életre hamarosan Kínában. A Stefano Boeri Architetti építésziroda tervei alapján már elkezdték felépíteni az első "erdővárost" Liuzhouban, Kuanghszi tartományban.

A futurisztikus város megújuló energiát fog használni az önellátás érdekében: majdnem egymillió növényt és 40 000 fát fognak telepíteni. A zöld növényzet évente közel 10 000 tonna szén-dioxidot és 57 tonna szennyező anyagot képes megkötni írja az Újvilágtudat blog. Liuzhou önkormányzatának városfejlszetői megbízásából a város északi részén, a Liuijang folyó mentén felépülő 175 hektáros erdőváros az első lesz a maga nemében, és ha sikeresnek bizonyul, akkor mintául szolgálhat a várostervezők számára világszerte.

Az első kínai erdőváros 30 ezer embernek fog otthont adni – ennyi lakosa volt például a baranya megyei Komlónak egykor, amikor még jól prosperáló Bányászvárosként ismerte a nagyvilág egy olyan közösségben, ahol az épületek homlokzatát közel egymillió, több mint 100 fajhoz tartozó növény, valamint 40 000 fa fogja borítani, amelyek körülbelül 900 tonna oxigént termelnek. A zöld borítású homlokzatok használata Stefano Boeri korábbi munkáira épít, köztük a Vertical Forest lakóépületre Milánóban.

Stefano Boeri neve akkor vált ismertté, amikor a sajtó felkapta a milánói Bosco Verticale és a BioMilano projectekkel kapcsolatos híreket, amelyek legtöbbször "függőleges erdőként" aposztrofálják Boeri munkáit.


Forrás: Újvilágtudat blog

Stefano Boeri egyéb Munkái: Villa Méditerranée, RCS Headquarters, Incubatore per l'Arte
Könyvei: A Vertical Forest: Instructions Booklet for the Prototype of a Forest City.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások