Födelmesi Tamás | 2014.01.05
Az épület a Willamette völgyben helyezkedik el. A területet a magas hegyek, fű, és a vörösfenyő jellemzi. A hatalmas területen először kijelölték az épület helyét, majd építettek neki egy mesterséges teraszt a hegyoldalban.

Az épület formáját és anyaghasználatát nemcsak a környezet, hanem az oregoni agrárépületek ihlették.

Kívül-belül csiszolatlan fenyő és cédrus burkolja az épületet, mellyel nagyon izgalmas felületet jön létre a falakon, mennyezeten. A különböző terekben, helyiségekben a falburkolat is eltérő, anyagában ugyan azonos, de hatásában – azzal, hogy más szögben áll a burkolat, és a fény, amely nagyon fontos az épületben máshogy törik meg – mindenhol új érzés fog el.

A kóstoló alapjában véve világos, és a fedett-nyitott terek váltakozva követik egymást. Az árnyékhatások is érdekesek, ahogy a nap az épület egyik feléről a másikra vándorol.

Az épület alatt található egy pince is. A földszinten helyezkedik el a kóstolótér, kiszolgálótér, terasz, mellékhelyiségek. Azáltal, hogy a terasz az épület tömegéből lett kihasítva, védelmet képez a természeti hatások ellen, mint a szél, eső. A környező területek felől is védett.
Az épületre talán úgy is tekinthetünk, mint egy nagy fahasáb, amiből faragással lettek kialakítva a különböző helyiségek.


Tervező iroda: Allied Works Architecture
Tervezők: Brad Cloepfil, Kyle Lommen, John Weil, Kathryn van Voorhees, Nathan Hamilton, Jared Abraham, Sushwala Hedding, Neal Harrod, Bjorn Nelson, Henry Adam Weber, Chris Brown
Elhelyezkedés: Dundee USA
Tervezés éve:2013

Forrás+képek: http://www.alliedworks.com
http://www.archdaily.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások