Födelmesi Tamás | 2016.10.06
A pályázatban díjazott, majd kifogástalanul megvalósult műemléki rekonstrukció során átalakult bonchidai kastély belső, kortárs terei immár művészeti és kézműves-workshopok tartására is alkalmasak. A régmúlt romjain multifunkcionális csarnok született.

A megbízásnak egyetlen komoly feltétele volt. A meglévő történelmi szerkezet érintetlen kellett maradjon, hogy a teljes restaurációt egy későbbi időpontban lehessen elvégezni. Ennek következményeként önálló szerkezetként született meg a design.

A tervezés a kastély eredeti térbeli adottságait akarja rekonstruálni. A meglévő tereket úgy újítják fel, hogy a lehető leghűbben visszaadja a korabeli tér élményét. Az összeomlott boltozatok helyét egy sor világítótesttel, a mennyezetről lelógó izzók sorozatával jelzik.

A tervezők a főterem kisebb tereinek intimitását is szem előtt tartották. A installációk a fém- és asztalosműhelyek munkáját is segítve, kiemeléssel megvilágítják a tér egyedi részleteit. Minden épületrész helyi iparosok és önkéntes diákok munkája, a várban tartott két hetes művészeti workshop idején készült 2016. augusztusában.


Építészet: Alexandru Fleșeriu + Péter Eszter
Helyszín: Románia, Erdély, Bonchida
Építés éve: 2016
Forrás: ArchDaily

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások