cikk

Kalákák Erdélyországban és itthon [7]

Pécsvárad_2006, Fűzlabirintus építés (telepítés?) február 18-án


iStvan | 2011.02.21
A főcímben látható hetes meseszám szám alatt egy Magyarországi példát szeretnék bemutatni, mely mesébe illő, de mégis valóságos.
Ez a kaláka (mert szerintem az volt) attól volt különleges, hogy kettő azaz kettő ember volt a kivitelezője. Az egyik emberke éppen az a Takács Edvárd, aki már a kezdetektől fogva jelen van a fürdőfelújító mozgalomban, a kalákák szervezésében, lebonyolításában. Szikár alkatával, hatalmas türelmével és kitartásával, valamint megnyerő modorával nekem az elejétől fugva kedvencem lett a "figura". Munkatársa, aki a fotókon látható Gróf András kertészmérnök (Tájképész Kft.).

Idézném az írott sajtóban anno megjelent híreket:
" Pécsvárad. A várkertben idén tavasszal alagútrendszerű fűzlabirintus létesült. Scholtz Péter erdőmérnök elképzelését a Príma-díjas Dévényi Stúdió öntötte tervbe, és Ripszám István (R.I.), a Mecseki Erdészeti Zrt. Pécsváradi Erdészet igazgatójának vezényletével alkotta meg. Azóta az új telepítésű füzek szépen kizöldültek, beleolvadtak az idősebb fák által nyújtott amúgy is szemet gyönyörködtető látványába, így a várkert méltó díszévé váltak."
Itt meg kell jegyeznem a karmestert (R.I.), aki az idézett cikk szerint "vezényelt", én személy szerint a helyszínen nem láttam.
Aznap éppen egy túrán vettem részt Abaligetről indulva, s magam sem tudom már miért telefonon beszéltem Edvárddal. Vidáman újságolta, hogy éppen Pécsváradon szorgoskodnak. Megígértem neki, ha végzek a 20km-es túrával meglátogatom őket, megnézem hogy alakítják a tervezett labirintust. Nem mentem üres kézzel, egy jó kis Somlói borral csaltam melengető örömöt a februári hidegben átfagyott arcukra.
Felnőtt méretben, de inkább gyerekeknek készült az azóta már kicsit torzonborzacskára formálódott fűzjáték. Ajánlom azok figyelmébe, akik még csak ezután fogják a várat, annak környezetét meglátogatni.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások