hír díj Jordánia Ammar Khammas

Kik nyerték a fenntartható építészet nemzetközi díját?

Ammar Khammash jordán építész egyike annak az öt építésznek, akik megnyerték a fenntartható építészet nemzetközi díját


iStvan | 2019.04.15

A jordániai építész és képzőművész Ammar Khammash mellett négy másik építész is díjazásban részesült a 2019-es fenntartható építészet kategóriában: Dr. Werner Sobek (Németország), Ersen Gursel (Törökország), Rozana Montiel (Mexikó) és Jorge Lobos (Chile).

A Jana Revedin német építész, teoretikus és író által 2006-ban létrehozott fenntartható építészet nemzetközi díját évente öt építész elismerésére hívtak életre, a díjazottak pedig azok, akik építészeti, építéstudományi szemszögből hozzájárultak a fenntarthatóbb fejlődés elvéhez, innovatív és részvételi alapú megközelítéssel segítettek megfelelni a szociális igényeknek.

A díj honlapja szerint az elismerés Khammash interdiszciplináris tudományos kutatások iránti elkötelezettségét dicséri, valamint az építészet művészi megközelítését.

Khammash projektjei közé tartozik a Wild Jordan Center, a Királyi Természetvédelmi Akadémia, a Darat Al Funun művésztelep és a Columbia Egyetem Közel-Kelet Kutatóközpontja Ammánban, valamint az apostolok temploma Madabában. Az ő megközelítésében fontos szerepet játszik a helyi eredetű, természetes anyagok felhasználása, hogy a környezettel összhangban lévő tervek készüljenek.

"Úgy tűnik, hogy egyre erősödik az a nemzetközi trend, hogy az építészetben a társadalmi és környezetvédelmi szempontokat helyezzük előtérbe, és nem a jól prezentálható látványterveknek rendeljük alá a koncepciót" – mondja Khammash. „A filozófiánk és megközelítési módunk teljes egészében az építészet problémamegoldó szerepén alapszik, így tud az építészetünk kreatív módon együtt élni a tágabb környezettel, amely magában foglalja a társadalmat és a természetet.

A tervező irodájának jelenleg két ökoháza fejeződött be Jordániában (az egyik a Yarmouk rezervátumban, a másik pedig az Al Himmeh melegforrásnál, Mukhaibeh-ben).
Emellett Khammash és csapata számos pályázaton dolgozik Jordániában és Szaúd-Arábiában. Megjegyezte, hogy a díj tovább fogja segíteni a céljai elérésében, és meggyőzi azokat az ügyfeleket, akik másképp látják a dolgokat.

"Ez a tekintélyes elismerés segít abban, hogy megváltoztassam az ügyfelek, a politikusok és a diákok hozzáállását," mondja, "biztosítva, hogy az építészet szerény maradjon és szimbiózisban éljen az emberekkel és a természettel ahelyett, hogy a lenyűgözni, leigázni vagy kijátszani akarná azt, amiért valójában építeni akarunk."

Khammash mindezekről a májusi, Párizsban tartandó díjátadó szimpóziumon fog beszélni.

Forrás: Middle East Architect

Tobbi képek az említett munkákról:

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások