hír gyalogos kerékpár Koppenhága Körhíd

Koppenhágai árbócos híd.

Gyalogos és kerékpár híd Olafur Eliasson keze alól


iStvan | 2015.08.31
Három év csúszással, de augusztus 22-én átadták Koppenhágában a "Kerekhidat".

Szokatlan szerkezettel gazdagítja a dán fővárost egy neves izlandi képzőművész. Ólafur Éliasson, aki 2011-ben vízeséseket épített New York-ban, Koppenhágában a hidak megszokott képét értelmezi át: építménye nem a szokásos, gyors átkelésre buzdít, hanem kedélyesen kikerekedő formájával, barátságos, sátorszerű tartószerkezetével újszerű térélményt teremt.

A 2012-re tervezett, 34 millió dán koronába kerülő híd mindössze 32 méter hosszú és a koppenhágai Christianshavns Kanal két oldalát köti össze, nem messze a Nemzeti Könyvtártól. A forma megtervezésénél a környék kikötői múltjából indultak ki: a hídtest kör alakú, egymáshoz kapcsolódó platformokból áll, amelyeket árbocszerű oszlopok merevítenek. Ezekre a formákra utal a név is: Cirkelbroen, azaz „Körhíd”.

A szokásosnál jóval nagyobb alapterület lehetőséget nyújt arra, hogy a struktúrát ne csak egyszerű átkelőként, hanem köztérként használják. A pallók alatt a kisebb motorcsónakok átférnek; a nagyobb hajók átengedésére a híd középső szekciója felnyitható lesz. Különleges szerkezete egyszersmind köztéri műalkotásként is jelentőssé teszi a Cirkelbroent.

Az építmény a városlakók életkörülményeinek javításával foglalatoskodó Nordea Alapítvány ajándéka Koppenhágának; a szervezet székháza szintén itt található, a közelben. Az alapítvány elnöke, Mogens Hugo „a legjelentősebb dán képzőművészként” hivatkozott a tervezőre, a koppenhágai születésű, jelenleg Berlinben élő Éliassonra. A képzőművész, aki egyben a berlini Universität der Künste professzora és egy ottani intézet létrehozója is, 2008-ban az 50. helyezett volt a világ legbefolyásosabb képzőművészeinek listáján. 2007-ben egy norvég irodával közösen ő tervezte a londoni Serpentine-pavilont; és az ő tervei alapján épült a sanghaji expó dán csarnoka is; a legnagyobb sajtóvisszhangot azonban a 2008-ban New York-ba telepített ideiglenes felhőkarcolókkal váltotta ki. A Louis Vuitton megbízásából készített installációjának köszönhetően 2006-ban Budapesten is látható volt munkája, az Operaház melletti üzlet kirakatában.

Forrásoldal

További fotók

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások