iStvan | 2014.11.29
Elkészült az Országház makettje

Hétfőn (ma) adják át parlamentünk 1:100-as méretarányú makett mását, utána alakítják ki a végső helyét a látogatóközponton belül.

Magyarországon ilyet még nem csináltak, világszinten is ritkaság. A makett 1:100-as méretarányú és majdnem 3 méter hosszú. Készítői minden egyes miniatűr szobrot külön formáztak meg hozzá kézzel és tűheggyel.

Amikor belépünk az Országház új látogatóközpontjának kiállítótermében berendezett műhelybe, ketten dolgoznak a gigamakett befejezésén, de az elmúlt fél évben Bojti Márton és Hajnal Péter vezetésével egy hattagú, építészekből, szobrászokból álló csapat melózott napi 12 órákat az elképesztően pepecselős feladaton. 9000 munkaóra van benne, ami elsőre rettentő soknak tűnik, de miután eltöltöttem húsz percet a műhelykalickában, már egyáltalán nem irreális.

Ez egy olyan, felnőtteknek és gyerekeknek készült álom-babaház, amin minden – de tényleg a legapróbb részlet is – olyan, mint az eredetin: a faragványok, a vízköpők, a szellőzőrendszer Kossuth téri rácsa, a felsőházi ülésterem fa üléssora, még a rézcsillárok is. A csillárok és a padsorok azért, mert ez nem egy sima épületmakett, kimetszették nagyjából a negyedét, hogy láthatóvá váljon a belső szerkezete is. Így belátunk a kupolaterembe, a kettő közül a felsőházi ülésterembe, a föld alatti látogatóközpontba és még néhány helyiségbe.

A makett látogatóközponti részén látható lesz a makett makettje is. Lézerrel gravírozták bele egy plexi tömböcskébe, és természetesen 1:100:100, vagyis 1:10000 méretarányú.

A tárgy szinte esztelenül precíz kézi munka és a modern technológia ötvözésével készült. Bojti elmesélte, hogyan csinálnak meg például egy tipikus külső falelemet ablakokkal. Az egységet számítógépen megrajzolják, majd computervezérlésű CNC-maróval rétegenként kimarják a lapokat, ezeket utána kézzel összeragasztják. A rákerülő faragványokat pedig előbb egyenként megformázzák, aztán negatív gumi öntőformát készítenek róluk, és kiöntik.

Hogy miért nem egy darabban marták ki a falelemeket? Mint mesélik, a CNC nem tud konkáv felületet marni, márpedig az ablaktokok faragványain vannak ilyen részek, ők meg hűek akartak maradni az eredetihez.

Felmerülhet, hogy miért nem nyomtatták ki az elemeket 3D-nyomtatóval. Egyrészt igen drága, de nem is ez volt a fő szempont, hanem hogy a nyomtatók felületei nem elég simák és precízek; látszódik rajtuk, hogy a gép rétegenként printeli ki a térbeli alakzatokat.

A makett nagy részét kitevő mart-ragasztott műanyag elemeken kívül akadnak lézerrel kivágott papírrészek, műgyanta öntvények, réz- és famunkák a majdnem három méter hosszú csodatárgyon. Ami, mint itt is látható, tiszta fehér.

A Parlament – mármint az igazi Parlament – belterében az oszlopfőkön egyedi szobrok állnak. Ezeket külön-külön formázták meg ide gyufatöredéknyi anyagokból, tűheggyel. Ugyanilyen tiszta kézimunka az összes rézcsillár, pad és egyéb belső berendezés. No meg a padlástér fedélszéke és merész tartógerenda-rendszere, ami például olyan elem, amit élőben alig láthat valaki.

A rézmunkák egy részét fényérzékeny anyag segítségével, fotomaratással oldották meg.

1 szónak is M=1:100 a vége. :)
Bámulatos.

Fotók és a híranyag forrása: cink.hu - Szily László -
Teljes cikk további felvételekkel ugyanitt.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások