épületek

Régi ház új köntösben

Természetes pala-öntet(t)


iStvan | 2013.01.05
Csak természetesen, fiatalosan. Pala mindenek felett. Düsseldorf mellett felújított épület.

Arról szólnak a szóbeszédek, hogy a felújítások korát éljük, fogjuk megélni. Ne részletezzük, hogy miért. Elég annyi hozzá, hogy még a világvége is inkább elkerült minket, földi lakókat, csak hogy lehetőséget adjon a tovább(-i túl) élésre.

Nem újdonság, se nem ördögtől való az a trend az építészetben (nem csak lakóépület tervezésnél), hogy nem formai gyötrődésbe torkollik a tervező, hanem egyszerű, homogén felületekkel operál (mondhatni ráncot varr fel).
Jelen esetünkben, a nagy általánosságban tetőfedő anyagként használt természetes pala szépen átcsúszott külső héjként a homlokzatra. Igen hangsúlyos a főbejárat, melegburkolatos emeletig nyújtozkodó kerete. A hátsó udvari, sejtszerű, lapostetős bővítés praktikusnak tűnik. (szerk.)

A németországi, 1947-ben épült lakótelep 80 m2-es lakóépületét vette meg a német építész. Úgy döntött, megtartja az eredeti szerkezetet, nem volt vizes a pince, a földszinti és tetőtéri falak is jó állapotban voltak.

A német építész, Jon Patrick Böcker a modern építészet hirdetője. Szereti, ha egy épület redukálható a lényegi, egyszerű formákra. Böcker nem híve a díszítettségnek, a régi épület felújításánál látta a lehetőséget arra, hogy a régi geometria megtartása mellett modern építészeti formát kapjon az épület mindenféle kiugrók, ablakpárkányok, megjelenő ereszcsatornák nélkül.
Ennek az építészeti nyelvnek a megvalósításához adott segítséget a német cég szimmetrikus fedésre alkalmas természetes pala fedési rendszere.
A palafedés sok lehetőséget nyújt, gyönyörű felületet ad, a fényviszonyok változásával mindig más fényben csillognak meg a természetes pala táblák.

Minden milliméter számított
Ez a modern, elegáns megjelenés milliméter pontos kivitelezésen alapul. A külső mögött rafinált szerkezeti megoldások húzódnak. A régi épületet nagyon pontosan fel kellett mérni, 4 cm-es eltérések voltak a régi falszerkezetben. Ennek a kiegyenlítése 22 cm-es alumíniumszerkezettel sikerült, amelynek az illesztéseit lézerrel állították be. Az alumíniumszerkezet alá ún. Thermo-stop anyag került, amely a hőhídmegszakításra szolgál. A dübelezés is speciális, a hőtechnikai követelmények miatt hőhídmentes dübelezést alkalmaztak.

Érdekesség, hogy a tetőszerkezet alatti vízzáró rétegre átfolyik a víz a palafedésről. A függesztett homlokzatburkolat alá is vízzáró réteg került.
16 cm vastag ásványi szálas hőszigetelés került a palafedés alá.

Teljesen láthatatlan ereszcsatornák
Az ereszcsatornák teljesen a palafedés alá kerültek, 15×15 cm kereszmetszettel. Ha a későbbiekben az ereszcsatornát tisztítani kell, a palatáblák kiakaszthatóak, és könnyen tisztíthatóvá válik a csatorna.
Miután milliméter pontosan elkészült a fedést tartó szerkezet, rákerülhetett az épületre a korona, a palatáblák. Ez a munkafolyamat már nagyon gyors volt.

A bővítés ( az eredeti 80 m2-es házat 148 m2-re bővítették) vörösfenyő burkolatot kapott, átszellőztetett légréteggel kivitelezve.


Forrásoldal

A tervező weboldala

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások