Födelmesi Tamás | 2018.06.04
Egy város életében a szociális lakásépítés sarkalatos pont, mivel széles tömegek lakáskérdésének korszerű megoldása lehet. Ezekben az épületekben a szociális és funkcionális kérdések szoros összeköttetésben álltak. A bemutatott épületen e fontos kérdések építészeti gondolatokkal, színekkel egészülnek ki.

Az épület Párizs külvárosában található, amely nagyban hozzájárul a korábbi ipari negyed déli részének fellendítéséhez. Egyfajta katalizátor szerepet is betölthet ez a 61 lakásból álló épülettömb, amely átmenetet képez a városi szövetben, a tömegek játékának köszönhetően.

Az épületben a kétemeletes tömbtől egészen a hétemeletes magasságig jutott el a tervező. Ezzel a magassági játékkal próbálta oldani azt az ellentétet, amely kialakul a város ezen szövetében.

Az utca felőli sarokházak meglehetősen magasak, ezekből csodálatos kilátás tárul a városrészre, de aztán a magasság fokozatosan eltűnik a déli oldalon található kis tér irányában, és emberléptékűvé válik a beépítés a kisebb családi házaknak köszönhetően. Ez a tipológia jelzi az egyedi lakóépületek minőségi színvonalának szükségességét, tükrözi a szomszédság múltját és azt, hogy az ember mindig is itt élt.

Az épület tejes egészében oszlopokon áll és a föld felett lebeg, ez az árvízvédelmi szabályozás miatt alakult így. A lakások is az első emelettől indulnak.

Az udvaron a függőfolyosó is a föld felett lebeg, jó tervezői döntés, hogy az épület homlokzatától elhúzásra került, így kölcsönözve intimebb teret a lakásoknak. A földszinti fák már most a függőfolyosó járószintjét súrolják, a gyorsan növő fajoknak köszönhetően a tulajdonos a fák lombkoronaszintjén sétálva érheti el a lakását.

Az épület külső megjelenésében nagy szerepe van a megfelelő arányban eloszló sötét és világos színeknek.

Építész:  Claire Chauvois
Helyszín: Párizs,Franciaország
Építés éve: 2017

Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások