exkluzív épületek

Tárgyiasult mechanika

A híd, ami összeköt és megvéd


iStvan | 2019.09.13

Szemezgetés a nyár derekán zárult, harmadik Hello Wood összegyetemi tábor Olaszliszkán megvalósult munkáiból. Olaszliszkán a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem játszótéri installációja mellett a Pécsi Tudományegyetem csapata egy hidat emelt.

Előzmény
A projekt főszervezője a Hello Wood csapata, akik már 5. éve rendezik meg az úgynevezett Építész Mustrát, mely az ország összes építészképző intézménye, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem részére szervezett egyhetes építőtábor. A korábbi helyszín Csopak volt, az idei a Tokaji borvidék. Az egyetemek sorsolás alapján kapják meg a helyszínt. A szorgalmi időszak során egy szabadon választható kurzus keretein belül a hallgatók tapasztalt oktatókkal karöltve projekteket fejlesztenek, majd nyáron az egyhetes táborban megvalósítanak egyet azok közül.

A helyszín bemutatása
A PTE MIK projektje Olaszliszkára épült. A gyakran nem létező, vagy rossz minőségű járda miatt a helyi lakók, idősek, gyerekek, babakocsit toló felnőttek az autós forgalommal terhelt utcán közlekednek. Ennek következményeképp több súlyos baleset is történt Olaszliszkán az elmúlt években.

Tervezési alapkoncepció – A híd, ami összeköt
A választott projektünk a biztonság javítására irányul, ugyanis a pár száz méterre található meglévő autós híd útszelvénye még a félrehúzódás lehetőségét is csak nehezen biztosítja. Ennek okán közvetlenül mellé gyalogoshidat terveztünk, mely összeköti a falu szegregálódó részét a központtal. A híd geometriája a kontrasztra épít. Két vázas szerkezetű rácsostartó közé egy tömör "U" alakú, élénk sárga közlekedőt feszítettünk be. A korlát ornamentikája az erőátvitel dinamikáját követi.

Átadás: 2019.07.05.
Anyaghasználat: Borovi lucfenyő
Workshopvezetők: Borbély Fruzsina Anna, Sztranyák Gergely, Zilahi Péter
Csapat: Aladics Gergő, Bocsi Kevin, Fábos Attila, Gyüre Lilla, Illés Rebeka Zsófia, Kiss Virág, Kotnyek Zsófia, Ledinszky Ferenc, Jurdik Sarolta, Molnár Kitti Emília, Vári Mihály, Hajdu Veronika, Pfisztner Sebestyén

Fotó, szöveg: Sztranyák Gergely

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások